Serniki z mango – deser w pucharku

Serniki z mango – deser w pucharku Lubicie desery w pucharkach? Ja przygotowuje je od lat 🙂 Tak proste i jednocześnie tak świetnie prezentują się na stole. Moi goście i rodzina zawsze doceniają taką formę deseru. Dziś polecam Wam proste serniki z mango w pucharku. Pyszny sernik bez pieczenia, do tego słodka warstwa z mango. Dla mnie, to połączenie idealne. Każda łyżeczka to małe słodkie niebo 😉 Koniecznie spróbujcie 🙂 Polecam 🙂

Szukając piękny pucharków i doskonałego puree z mango zajrzyjcie koniecznie na stronę APS Glass & Bar Supply Warsaw. Przy okazji polecam Wam też przepis na pyszne trufle z białą czekoladą i mascarpone.

Składniki:

  • 500 g dobrej jakości sera na sernik lub 3-krotnie zmielony twaróg
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 16 g żelatyny + około 50 ml wody
  • około 1/4 szklanki mleka
  • kilka kruchych ciasteczek na spód
  • puree z mango – użyłam Puree Owocowe Funkin Mango
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowujemy pucharki (u mnie 3 takie pucharki do lodów i deserów). Na dno każdego nakładamy pokruszone kruche ciasteczka.

Przygotowujemy masę serową. Do miski przekładamy cały ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru.

Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników.

Masę serową wykładamy do pucharków. Tak przygotowane desery wkładamy do lodówki do stężenia (na kilka godzin, najlepiej na noc).

Przed podaniem nakładamy puree z mango i dekorujemy desery listkami świeżej mięty.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Kasia says:

    Czy ten przepis można użyć do zrobienia sernika na zimno w dużej blaszce? Chciałabym skorzystać z tego przepisu ale zastanawiam się czy masa serowa nie wyjdzie zbyt rzadka

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi