Sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu sernik na zimno na serkach homogenizowanych. To idealny przepis na letnie upalne dni. Minimalna ilość składników, proste przygotowanie. Śmiało mogę napisać, że to najłatwiejszy przepis na sernik! Taki sernik z galaretką można podać z różnymi owocami, np. truskawkami, borówkami, poziomkami itd. U mnie dziś wersja bez owoców na życzenie moich maluchów. Uwielbiają waniliowy sernik z galaretką bez dodatków.

Ten waniliowy sernik na zimno śmiało można też podać na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. To idealny deser do kawy. Ostatnio z bliskimi i przyjaciółką testuję wyjątkowe kawy od Roastains. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Co jest w nich wyjątkowego?

Wyjątkowe kawy z palarni Roastains?

Palarnia Roastains to kawy speciality. Wyjątkowe, aromatyczne, pyszne i palone z największą troską. Tu każdy łyk jest radością dla podniebienia. W tej palarni dba się o każdy szczegół. Widać i czuć to już po otwarciu opakowania. Całe, piękne ziarenka kawy i zapach, który tak kocham. Nawet nazwa palarni została przemyślana. Czy wiedzieliście, że ROASTAINS łączy w sobie dwa słowa: roast, czyli prażyć, wypalać oraz stains, czyli ślady, plamy. Dlaczego “stains”, bo kawy speciality pozostawiają po sobie tzw. dobre ślady, dokładnie tak, jak filiżanka z kawą pozostawia ślad na stole 😉 Więcej możecie przeczytać na stronie https://www.roastains.com/

Jakie kawy Roastains mamy przyjemność testować?

Wybrałam 4 rodzaje kaw ziarnistych, które można zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce:

  • Kawa Colombia Flying Buddy – to niezwykła kawa o dużych ziarnach i delikatnej, cytrynowej kwasowości, którą wyrównuje kompleksowa słodycz. Można tu wyczuć czekoladę, migdał, a nawet śliwkę. To mój numer jeden z testowanych kaw. Uwielbiam połączenie delikatnej kwasowości i słodyczy. Idealna kawa do słodkich deserów.
  • Kawa Brazylia Sweet Espresso – w tej kawie można wyczuć orzech, czekoladę i melasę. Idealna do kawiarek i ekspresów ciśnieniowych. To kawa, która smakowała wszystkim. Aromatyczna, delikatna, idealna kawa o poranku.

  • Kawa Burundi Hero Shrew – ma zdecydowanie owocowy charakter. Można w niej wyczuć smak agrestu, porzeczki i grejpfruta. Pyszna kawa dla wielbicieli owocowych nut smakowych. Moja przyjaciółka stwierdziła, że “dawno nie piłam tak dobrej kawy”.
  • Kawa Honduras Hazel Strike Espresso – ma niską kwasowość. Charakteryzuje się naturalnymi nutami deserowymi. Można w niej wyczuć orzechy laskowe, kakao, wanilię oraz karmel. W aromacie możesz odnaleźć nawet jaśmin. To ulubiona kawa mojej mamy. Kawa jest łagodna i pyszna.

Oczywiście na w sklepie Roastains znajdziecie o wiele większy wybór kaw. Sprawdźcie sami

Z kodem SLODKIEOKRUSZKI możecie zamówić te kawy z 10% zniżką

Jak przygotować sernik na serkach homogenizowanych?

Przygotowanie sernika na zimno na serkach homogenizowanych jest niezwykle proste i szybkie. Spróbujcie. To idealne ciasto na letnie, gorące dni.

Składniki:

  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 2 x 400 g)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 ml wody

Przygotowanie:

W 400 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Gdy galaretki lekko przestygną, ale wciąż będą płynne, dodajemy do nich stopniowo serek homogenizowany waniliowy i dokładnie, energicznie mieszamy składniki np. ręczną trzepaczką. Odstawiamy na chwilę masę by lekko stężała.

Przygotowujemy szczelną tortownicę 24 cm. Ja spód wykładam papierem do pieczenia, papierem można też wyłożyć boki. Wlewamy ostrożnie naszą masę i wkładamy formę do lodówki.

W 350 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę truskawkową. Gdy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylewamy ją ostrożnie na nasz serowy spód.

Cały sernik wkładamy znów do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie około 3-4 godziny.

Rada: Na wierzch sernika można ułożyć ulubione owoce i dopiero zalać je galaretką. U mnie dzieci zamówiły sobie tym razem wersję bez owoców 😉

Smacznego

*wpis powstał we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz