Sałatka jarzynowa (warzywna)

Sałatka jarzynowa (warzywna)Lubicie sałatki? U mnie w domu każdy je uwielbia. W szczególności przepadamy wprost za tradycyjną sałatką warzywną (jarzynową). Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na tą sałatkę. Ja bardzo lubię próbować sałatki w wykonaniu innych osób, może i Wy zasmakujecie w mojej? Spróbujcie.

Sałatka jarzynowa (warzywna) - przygotowanieSałatka warzywna (jarzynowa) gości na naszym stole bardzo często, nie tylko w Święta. A jak jest u Was?

Sałatka warzywna (jarzynowa)
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (misa sałatki, ilość można zwiększyć)
  2. 6 średnich ziemniaków
  3. 6 jajek
  4. 3 marchewki
  5. 2 mniejsze pietruszki (korzeń)
  6. 2-3 ogórki kiszone
  7. 2 średnie majonezy
  8. 2 jabłka (soczyste)
  9. 1 puszka kukurydzy
  10. około 1/2 selera (małego)
  11. sól i pieprz do smaku
  12. opcjonalnie: puszka groszku, łyżeczka musztardy, natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
  1. Jajka gotujemy na twardo (doradzam dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka nie pękają i łatwiej się je później obiera). Po obraniu kroimy je w kostkę nożem lub za pomocą sitka do krojenia warzyw.
  2. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości.
  3. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę (i opcjonalnie groszek).
  4. Kolejność dodawanych składników jest dowolna.
  5. Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez (najpierw około 1 1/2 słoiczka). Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy resztę majonezu i doprawiamy (według gustu). Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę musztardy.
  6. Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy cienko majonezem (zapobiega to wysychaniu) i opcjonalnie posypujemy posikaną natką pietruszki.
  7. Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki dobrze się "przegryzą".
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz