Dzień dobry! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę Wam miłego dnia.
Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu – idealne śniadanie każdego dnia.

Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu
2016-04-24 09:39:26

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na około 12 sztuk)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki świeżego soku z jabłek i owocu granatu *
- 1 jajko klasy M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu **
- do podania: 2 mandarynki, odrobina cukru pudru po posypania wierzchu "mini wieżyczek"
- opcjonalnie: odrobina oleju do spryskania patelni
- * sok jednodniowy lub własnoręcznie przygotowany w sokowirówce
- ** można również w ogóle nie dosładzać ze względu na naturalną słodycz soku z jabłek i granatu
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią i 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu (jeśli chcemy, aby nasze placuszki były słodsze).
- Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowaną masę na placuszki odstawiamy na około 5 minut.
- Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem.
- Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu, aby placuszki urosły i dobrze się usmażyły w środku.
- Propozycja podania: Układamy na talerzykach po 3-4 sztuki "mini wieżyczki". Wierzch posypujemy delikatnie cukrem pudrem, podajemy ze słodkimi mandarynkami.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/