Ryżowa miseczka z suszonymi morelami. Idealna na pierwsze lub drugie śniadanie. Szybka w przygotowaniu i po prostu pyszna. Dodatek suszonych moreli i płatków migdałowych sprawia, że w ta mała niepozorna ryżowa miseczka dostarczy Wam również cennych witamin. Suszone morele zawierają potas, miedź i witaminę C. Natomiast w płatkach migdałowych znajdziecie magnez, cynk i żelazo. Nic tylko jeść i cieszyć się dniem 😉
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków ryżowych – u mnie Targroch
- około 4/5 szklanki mleka
- 6 suszonych moreli – u mnie Targroch
- miód do smaku
- płatki migdałowe – u mnie Targroch
Przygotowanie:
Go garnuszka / rondelka wsypujemy płatki ryżowe, dolewamy mleko i zaczynamy gotować. Po chwili dorzucamy 3 pokrojone w kosteczkę suszone morele, gotujemy dalej co jakiś czas mieszając aż do uzyskania odpowiedniej gęstości a la puddingu. Użyte przeze mnie płatki są delikatne i ładnie rozpadają się podczas gotowania tworząc konsystencję puddingu.
Garnuszek zdejmujemy z ognia, dosładzamy miodem do smaku i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Dekorujemy płatkami migdałów i całymi suszonymi morelami.
Smacznego