Ryżowa miseczka z suszonymi morelami

Ryżowa miseczka z suszonymi morelami (1)Ryżowa miseczka z suszonymi morelami (3)

Ryżowa miseczka z suszonymi morelami. Idealna na pierwsze lub drugie śniadanie. Szybka w przygotowaniu i po prostu pyszna. Dodatek suszonych moreli i płatków migdałowych sprawia, że w ta mała niepozorna ryżowa miseczka dostarczy Wam również cennych witamin. Suszone morele zawierają potas, miedź i witaminę C. Natomiast w płatkach migdałowych znajdziecie magnez, cynk i żelazo. Nic tylko jeść i cieszyć się dniem 😉

Ryżowa miseczka z suszonymi morelami (2)

Składniki:

Przygotowanie:

Go garnuszka / rondelka wsypujemy płatki ryżowe, dolewamy mleko i zaczynamy gotować. Po chwili dorzucamy 3 pokrojone w kosteczkę suszone morele, gotujemy dalej co jakiś czas mieszając aż do uzyskania odpowiedniej gęstości a la puddingu. Użyte przeze mnie płatki są delikatne i ładnie rozpadają się podczas gotowania tworząc konsystencję puddingu.

Garnuszek zdejmujemy z ognia, dosładzamy miodem do smaku i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Dekorujemy płatkami migdałów i całymi suszonymi morelami.

Ryżowa miseczka z suszonymi morelami (1)Ryżowa miseczka z suszonymi morelami (4)

Smacznego

Dodaj komentarz