Rolada z bitą śmietaną

Rolada z bitą śmietaną Witajcie moi drodzy 😊 Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszną roladę z bitą śmietaną. Do tego oczywiście aromatyczna herbata i… każdy dzień będzie udany 😉 Czasem trzeba zatrzymać się na chwilę, usiąść przy herbacie, słodkim cieście i po prostu delektować się chwilą. A taka szybka czekoladowa rolada z bitą śmietaną będzie do tego idealna 🙂 Zgodzicie się?

To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest naprawdę proste. Pyszny biszkopt, bita śmietana. Idealna rolada do weekendowej kawy lub herbaty. Polecam też przygotować taką roladę na różne uroczystości. Spróbujcie.

Składniki:

Na czekoladową roladę:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietany 30%-36% (zimnej z lodówki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 fix do śmietany

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika (tą największą, która jest na wyposażeniu piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (około 8-10 minut na wysokich obrotach). Zmniejszamy obroty miksera i powoli, stopniowo wsypujemy suche składniki. Miksujemy do połączenia.

Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo, by nasze ciasto nie pękało podczas zawijania.

Przygotowujemy dużą bawełnianą ściereczkę. Rozkładamy ją i oprószamy cukrem pudrem.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i kładziemy wierzchem do dołu na naszej ściereczce. Ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy ciasto w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Pozostawiamy je tak do czasu aż ostygnie.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Opcjonalnie można dodać fix do śmietany.

Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Nakładamy ubitą śmietanę, zostawiając około 2 cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu. Zawijamy naszą roladę i schładzamy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz