Tarta serowa z mango – ciasto bez pieczenia Lubicie szybkie i pyszne ciasta bez pieczenia? Ja uwielbiam. Taka właśnie jest tarta serowa z mango. Tarta bez pieczenia to moje ulubione rozwiązanie na gorące letnie dni. Tą wersję przygotowałam na wieczór we dwoje z mężem. Słoneczko jeszcze nie zaszło, pyszna tarta, lekko schłodzone wino, my dwoje… Czy trzeba czegoś więcej? Kocham takie chwile. A Wy?
Jeśli też lubicie takie chwile, to może warto przy okazji spróbować swojego szczęścia? My próbujemy. Trwa rewelacyjny wakacyjny konkurs, w którym wystarczy opisać swój pomysł na letni wieczór, by móc powalczyć o świetne nagrody. Tutaj link do konkursu: https://winanalato.pl/
A wcześniej… koniecznie spróbujcie mojej tarty serowej z mango 😉
Składniki:
- 350 g kruchych ciasteczek
- 150 g masła
- 350 g twarogu na sernik z wiaderka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 40 g białej czekolady
- 1 plaster mango z lekkiego syropu
Na spód:
- 350 g kruchych ciasteczek
- 150 g masła
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło i wszystko mieszamy. Wylepiamy formę na tartę. Foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Do miski przekładamy cały ser, dodajemy śmietanę i krótko miksujemy. Następnie dodajemy sok z limonki i syrop klonowy, znów miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksujemy składniki.
Naszą serową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch układamy pokrojone mango i wkładamy całość do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem zdobimy listkami świeżej mięty.
Smacznego
Wygląda nieziemsko pysznie
super pomysł, a tarta wygląda apetycznie
Dziękuję 🙂
O takiej tarcie jeszcze nie słyszałam. Świetnie wygląda!
Dziękuję i polecam 🙂
I to proseco do tego… kulinarny raj….
🙂