Świeże, domowe pieczywo,ulubione dodatki, ewentualnie kubek kakao… idealny posiłek. Zapraszam Was dziś na puszyste domowe bułeczki z ziarenkami. Przygotowanie domowych bułeczek jest naprawdę proste. A efekt… no cóż w smaku są wspaniałe. Spróbujcie.
Moje bułeczki są delikatnie przyrumienione, tak jak lubię. Ale jeśli wolicie bardziej chrupiącą skórkę, wystarczy je dłużej potrzymać w piekarniku.
Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami

Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami
2016-05-08 19:11:43

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 6 większych bułek)
- 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
- 500 g mąki pszennej + do podsypania (około 3-4 łyżki)
- szczypta soli
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- mleko do posmarowania bułeczek
- mieszanka prażonych ziaren "Słoneczne Pola" Ziarenkowo
Przygotowanie
- Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży.
- Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie w dotyku. Uwaga! najlepiej nie dosypywać mąki bezpośrednio do ciasta, ale posypywać nią ręce w trakcie wyrabiania.
- Gdy ciasto uformujemy w jedną kulę, obsypujemy delikatnie dłonią ręce i tworzymy z niego gruby wałek z którego urywamy 6 w miarę równych porcji ciasta. Tworzymy w dłoniach bułeczki.
- Bułeczki układamy obok siebie (około cm odstępy) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy ziarenkami. Ja często obtaczam całą bułeczkę w odrobinie mleka wylanej na spodku, dzięki temu uzyskuję dodatkową chrupkość bułeczki od spodu i łatwiejsze formowanie ciasta.
- W tym momencie zostawiamy bułki na blasze i ustawiamy temperaturę piekarnika na 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami na środkowy poziom i pieczemy, aż do zarumienienia bułek około 40 minut. Bułki podczas pieczenia rosną w piekarniku.
- Już po kilku minutach w piekarniku bułeczki wyraźnie rosną.
- Rumiane bułeczki studzimy, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami np. w towarzystwie kakao.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/