Prosty domowy chlebek Lubicie domowe pieczywo? Ja uwielbiam. Po wypiekach zawsze pierwsza zjadam pierwszą jeszcze lekko ciepłą kromkę z masłem. Tak wiem, że to mało zdrowe, ale… To takie pyszne 😉 Dziś mam dla was przepis na prosty domowy chlebek. Kilka składników i gotowe. Kto się skusi?
Składniki:
- 450 g + 2-3 łyżki mąki typ 450 TOTA
- 2 płaskie łyżki cukru
- niepełna płaska łyżeczka soli
- 200 ml wody
- 50 ml mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, ciepłą wodę, mleko i suche drożdże. Następnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto, w trakcie dosypując te 2-3 łyżki mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Uwaga! Ciasto będzie się lekko lepić.
Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Chlebek pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 40 minut (najpierw góra-dół bez termoobiegu, pod koniec na chwilę go włączam). W trakcie pieczenia chlebek kilka razy spryskujemy wodą, dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Chlebek studzimy na kratce.
Smacznego