Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem Uwielbiam ciasto drożdżowe. Można z nim wyczarować wiele pysznych dań na słodko i na wytrawnie. Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem. Ja podałam je na obiad z dodatkiem domowych sosów: czosnkowego i pomidorowego. Takie paszteciki śmiało możecie też podać na różnych spotkaniach i przyjęciach. Najlepiej smakują na ciepło. Można je odgrzać w piekarniku lub w mikrofali. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
Na farsz:
- 1 kiełbasa z piersią Z Kurnej Półki Cedrob
- około 400 g pieczarek
- 1 cebula lub 2 pełne łyżki suszonych płatków cebuli
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- około 70 g startego sera mozzarella
Dodatkowo:
- sezam do posypania pasztecików + jajko do wysmarowania
Przygotowanie:
Ciasto: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze nasze drożdże, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby posypując rękę mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 40 min.
Farsz: Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę (jeśli używamy suszonej pomijamy ten etap i dodajemy ją na końcu). Dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy całość solą, pieprzem i smażmy. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażmy. Zawartość patelni przekładamy do miski, lekko studzimy, a następnie dodajemy mozzarellę, mieszamy. Na tym etapie można farsz spróbować i doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Robimy paszteciki: Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy nożem na pół (wzdłuż). Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem co 4-5 cm.
Paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 min, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta).
Smacznego
Do farszu na paszteciki użyłam pysznej kiełbasy z piersią Z Kurnej Półki Cedrob Uwielbiamy ją! Mąż zazwyczaj robi sobie z nią kanapki do pracy, a ja najczęściej dodaję ją do różnych dań. Czy to do zupy, chłopskiego garna lub do farszu. Generalnie polecam Wam też inne produkty Cedrob Z Kurnej Półki. Pyszne i z dobrym składem.
Mniam ? na pewno zrobię w weekend. Ta kiełbasę też lubię
Polecam 🙂
Ale pysznie