Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem

Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem Uwielbiam ciasto drożdżowe. Można z nim wyczarować wiele pysznych dań na słodko i na wytrawnie. Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem. Ja podałam je na obiad z dodatkiem domowych sosów: czosnkowego i pomidorowego. Takie paszteciki śmiało możecie też podać na różnych spotkaniach i przyjęciach. Najlepiej smakują na ciepło. Można je odgrzać w piekarniku lub w mikrofali. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru

Na farsz:

  • 1 kiełbasa z piersią Z Kurnej Półki Cedrob
  • około 400 g pieczarek
  • 1 cebula lub 2 pełne łyżki suszonych płatków cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • około 70 g startego sera mozzarella

Dodatkowo:

  • sezam do posypania pasztecików + jajko do wysmarowania

Przygotowanie:

Ciasto: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze nasze drożdże, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby posypując rękę mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 40 min.

Farsz: Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę (jeśli używamy suszonej pomijamy ten etap i dodajemy ją na końcu). Dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy całość solą, pieprzem i smażmy. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażmy. Zawartość patelni przekładamy do miski, lekko studzimy, a następnie dodajemy mozzarellę, mieszamy. Na tym etapie można farsz spróbować i doprawić do smaku.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Robimy paszteciki: Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy nożem na pół (wzdłuż). Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem co 4-5 cm.

Paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 min, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta).

Smacznego

Do farszu na paszteciki użyłam pysznej kiełbasy z piersią Z Kurnej Półki Cedrob Uwielbiamy ją! Mąż zazwyczaj robi sobie z nią kanapki do pracy, a ja najczęściej dodaję ją do różnych dań. Czy to do zupy, chłopskiego garna lub do farszu. Generalnie polecam Wam też inne produkty Cedrob Z Kurnej Półki. Pyszne i z dobrym składem.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi