Proste ciasto z porzeczkami. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie – kwaśne owoce zatopione w słodkim dwukolorowym cieście. Jak dla mnie coś cudownego 🙂 Tego samego zdania byli wszyscy domownicy i goście. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką małej czarnej. U mnie w kuchennych szafkach nigdy nie może zabraknąć dobrej kawy. Najwięcej zwolenników ma u nas kawa ziarnista. Mąż zawsze zabiera duże ilości do pracy (mają chyba wielki ekspres, bo kawa znika bardzo szybko 😉 ). A ja… zaczynam mielić… Ach jak ja uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy… Coś cudownego. Czasem się zastanawiam czy budzi mnie sama kawa czy jej zapach 😉 Też tak macie? A wracając do ciasta. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe. I to dosłownie. Mi pomagały moje dzieci. Moje zadanie tym razem ograniczyło się właściwie do podawania odpowiedniej ilości składników i włożenia ciasta do piekarnika 😉 Ciasto jest naprawdę pyszne. Szczerze polecam. Takie wypieki u nas znikają najszybciej, zwłaszcza w małych buźkach moich dzieci 😉 Z ciastem świetnie komponuje się pyszna kawka, którą można zrobić za pomocą ekspresu do kawy SMEG. Jesteśmy pewni, że ciasto i kawa to będzie weekendowa rutyna!
Składniki: (forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- kilka kropelek aromatu cytrynowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków
- porzeczki – u nas niespełna 3/4 szklanki
Przygotowanie:
Na początku dokładnie miksujemy jajka z cukrem i aromatem (na puch).
Potem dolewamy olej, znów miksujemy (do połączenia składników). Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość do połączenia (na małych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, krótko miksujemy.
Małą blaszkę (u mnie forma 18×28 lub 23×23) smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto – raz jasną, raz ciemną część (tworzymy dowolne wzory). Na wierzch sypiemy porzeczki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom).
Pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie około 30 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
Smacznego
Ciasto wygląda bardzo smakowicie.
Dziękuję i polecam 😀
Smakowite to ciasto 🙂
Dziękuję 🙂
Takie ciasta są najlepsze 🙂 Pyszności 🙂
Prosto i smacznie 😉
Wygląda znakomicie.
Dziękuję i polecam 😀
Bardzo fajne ciasto porzeczkowe. Chętnie skorzystam z twojego przepisu.
Polecam 😀
Mam u siebie dużo porzeczek, to na pewno zrobię takie ciacho 🙂
Proszę dać znać czy smakowało 🙂 Pozdrawiam
Wygląda zachęcająco nawet przed upieczeniem 😀
To prawda 😉
Ciasto wygląda bardzo apetycznie!
Polecam spróbować 😀 Proste i smaczne 🙂
Bardzo smaczne ciasto porzeczkowe.
Dziękuję i polecam 😀
Zrobiłam to ciasto z Twojego przepisu i wyszło genialnie! 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało 😀 Dziękuję za komentarz 🙂
Bardzo dobre ciasto! Polecam zamienić aromat na startą skórkę z bio cytryny. Można spokojnie dać mniej cukru ( 3/4 szklanki) i więcej porzeczek (ja dałam całą szklankę) Ciasto wyszło również z mrożonymi porzeczkami.
Cieszę się, że przepis się podoba i ciasto smakowało ? pozdrawiam serdecznie ?
ciasto za każdym razem wychodzi fantastyczne ?
Cieszę się, że smakuje 🙂
Właśnie będę wyciągać z pieca ??