Chrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego). Prosto, szybko i pysznie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski. Proste składniki, pyszny serowy środek i sos do maczania. Spróbujcie 🙂 Poniżej składniki na 2 porcje. Oczywiście ilość dostosujcie do własnych potrzeb (sera również można nałożyć więcej).
Składniki: (na 2 porcje, ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb)
- około 6-7 łyżek startego żółtego sera
- 6 kromek chleba tostowego (bez dodatków)
- 2 większe jajka
- bułka tarta
- sól i czarny mielony pieprz
- olej do smażenia
Na sos:
- mały jogurt naturalny (nie powinien być rzadki)
- około 3-4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- duża szczypta suszonej bazylii
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt naturalny z majonezem, startymi ząbkami czosnku (można je również przecisnąć przez praskę) i przyprawami (dość mocno doprawiamy). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sos warto włożyć na chwilę do lodówki, aby smaki ładniej się przegryzły.
Starty żółty ser doprawiamy pieprzem i mieszamy. Z chleba tostowego odcinamy skórki i rozwałkowujemy kromki. Następnie delikatnie je moczmy (ułatwi to zwijanie) i posypujemy serem. Zwijamy dość ciasno. Maczamy w rozmąconym jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej (najlepiej z dwa razy). Tak postępujemy z każdą kromką. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Podajemy od razu z sosem czosnkowym.
Smacznego
Bardzo smacznie!
No i świetny pomysł na wykorzystanie ewentualnie zalegajacego, lekko czerwstwego chleba.
🙂
Dziękuję 🙂
Super pomysł- dla mnie idealne do oglądania filmu lub pogaduszkach z koleżankami 🙂
Dziękuję 😀