Proste ciasto z porzeczkami

Proste ciasto z porzeczkami. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie – kwaśne owoce zatopione w słodkim dwukolorowym cieście. Jak dla mnie coś cudownego 🙂 Tego samego zdania byli wszyscy domownicy i goście. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką małej czarnej. U mnie w kuchennych szafkach nigdy nie może zabraknąć dobrej kawy. Najwięcej zwolenników ma u nas kawa ziarnista. Mąż zawsze zabiera duże ilości do pracy (mają chyba wielki ekspres, bo kawa znika bardzo szybko 😉 ). A ja… zaczynam mielić… Ach jak ja uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy… Coś cudownego. Czasem się zastanawiam czy budzi mnie sama kawa czy jej zapach 😉 Też tak macie? A wracając do ciasta. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe. I to dosłownie. Mi pomagały moje dzieci. Moje zadanie tym razem ograniczyło się właściwie do podawania odpowiedniej ilości składników i włożenia ciasta do piekarnika 😉 Ciasto jest naprawdę pyszne. Szczerze polecam. Takie wypieki u nas znikają najszybciej, zwłaszcza w małych buźkach moich dzieci 😉 Z ciastem świetnie komponuje się pyszna kawka, którą można zrobić za pomocą ekspresu do kawy SMEG. Jesteśmy pewni, że ciasto i kawa to będzie weekendowa rutyna! 

Składniki: (forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę)

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropelek aromatu cytrynowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków
  • porzeczki – u nas niespełna 3/4 szklanki

Przygotowanie:

Na początku dokładnie miksujemy jajka z cukrem i aromatem (na puch).

Potem dolewamy olej, znów miksujemy (do połączenia składników). Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość do połączenia (na małych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, krótko miksujemy.

Małą blaszkę (u mnie forma 18×28 lub 23×23) smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto – raz jasną, raz ciemną część (tworzymy dowolne wzory). Na wierzch sypiemy porzeczki.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom).

Pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie około 30 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

25 comments

  1. Dorota says:

    Bardzo dobre ciasto! Polecam zamienić aromat na startą skórkę z bio cytryny. Można spokojnie dać mniej cukru ( 3/4 szklanki) i więcej porzeczek (ja dałam całą szklankę) Ciasto wyszło również z mrożonymi porzeczkami.

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi