- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 limonki
- 175 g margaryny
- 3 jajka klasy M
- 1 szklanka cukru
Lukier:
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- polecam posypać po wierzchu babkę pomarańczowymi wiórkami czekoladowymi
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, składniki mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy cukier, 3 łyżeczki cukru wanilinowego,skórkę z dwóch limonek startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części), a następnie wyciskamy sok z obu limonek (wyjdzie około 4 łyżki soku). Znów wszystko mieszamy.
W między czasie w rondelku rozpuszczamy margarynę. Studzimy ją. Powinna być ciepła, ale nie gorąca!
Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy całość wstępnie łyżką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa).
Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki (u mnie kopertówka). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika, więc stosujcie się zasady suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki.
W szklance przygotowujemy lukier, powinien być dość gęsty (mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem). Polewamy nim babkę np. za pomocą łyżeczki i od razu posypujemy wiórkami (, aby te przykleiły się do lukru).
Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność i delikatność.
Smacznego
*przepis własny
Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smakowite ciasto:)
Dziękuję i polecam 🙂
Ale mam ochotę na taką babkę. Idealna do popołudniowej herbatki. Lubię limonkowe smaki. Pozdrowionka cieplutkie 🙂 🙂
😀 Ja również pozdrawiam
Bardzo szczegółowy przepis, pięknie. Jutro upiekę. Serdecznie pozdrawiam.
Pozdrawiam 🙂
Wspaniałe ciasto. Dziś piekłam. Polecam wszystkim. Takie inne mokre a nie suche jakieś takie orzeźwienie w nim wyczuwalne jest
CIESZĘ SIĘ, ŻE PANI SMAKOWAŁO 🙂 I DZIĘKUJĘ ZA PODZIELENIE SIĘ OPINIĄ NA TEMAT MOJEGO PRZEPISU. POZDRAWIAM
Uwielbiam takie babki 🙂
Ja też 😉
Zrobiłam właśnie się studzi ?
pytanie: czy margarynę można zamienić na masło?
Pani Agnieszko, oczywiście 🙂 To jeden z moich starszych przepisów 😉 Teraz używam już tylko masło 😉 Pozdrawiam