Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. Wyd. RM

kuchnia-dwudziestolecia-co-i-jak-jadano-wyd-rmDwudziestolecie międzywojenne… od kuchni!

Dziś polecam Wam książkę „Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano” Agnieszki Jeż. Autorka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.

„Kuchnia dwudziestolecia była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej”

kuchnia-dwudziestolecia-recenzja-1

Książka podzielona jest niejako na dwie części. W pierwszej autorka przenosi nas do dwudziestolecia międzywojennego. Ciekawie napisana część historyczna, która pokazuje nam jak zmiany w codziennym życiu wpływały na kulinarne zwyczaje. „Coraz częściej kobiety godziły trud życia rodziny i opieki nad nią z aktywnością zawodową, co wymuszało konieczność zmiany menu: w coraz nowocześniej urządzonych kuchniach (pojawiały się kuchenki gazowe i lodówki elektryczne) gotowano coraz prostsze i zdrowsze posiłki”

kuchnia-dwudziestolecia-recenzja-4

Drugą część książki stanowi zbiór aż 100 pysznych przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane. Autorka dzieli się z nami pysznymi przepisami na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta. I choć przepisy pochodzą z kuchni dwudziestolecia, po dziś dzień cieszą smakiem. Któż z nas może się oprzeć takim pysznością jak: mazurek z pomadą czekoladową, pierś z indyka z piure z wiśni, łazanki zapiekane z serem, kapuśniak z mięsem. A może zainteresują Was zapomniane już przepisy na takie potrawy jak: miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Przepisy podzielone są na osiem grup: przystawki, zupy, dania jarskie, dania mączne, dania mięsne (z podziałem na rodzaje mięs), dania z ryb, desery i napoje. Każdy znajdzie coś dla siebie.

kuchnia-dwudziestolecia-recenzja-2Przykładowe przepisy

kuchnia-dwudziestolecia-recenzja-3

„Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano”
Autor: Agnieszka Jeż
Objętość: 184 strony
Oprawa: Miękka
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Megly says:

    W liceum byłam pasjonatką historii i nadal mi te ciągoty zostały. Okres dwudziestolecia międzywojennego jest niezwykle ciekawy. Jejku, jakbym chciała dorwać w swoje łapki tę książkę… Pozdrowionka! 🙂

Dodaj komentarz