Polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami
Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami. Moja rodzina uwielbia ten przepis. Cały sekret smaku tkwi w pysznej marynacie. Polędwiczki przed pieczeniem należy w niej dokładnie wymieszać i schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. Do przygotowania marynaty najlepiej sprawdza się olej rzepakowy tłoczony na zimno. Nie powinno w niej też zabraknąć ulubionych ziół, soku z cytryny i odrobiny słodyczy 😉 Przepis na moją marynatę podaję Wam poniżej.
Jaki olej wybierać do marynowania mięsa?
Ja polecam Wam olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy. Cudowny smak i wysoka jakość, którą widać już po otwarciu butelki. Olej rzepakowy tłoczony jest na zimno dzięki zastosowaniu opatentowanej technologii tłoczenia. W skład wchodzą wyłącznie specjalnie wyselekcjonowane i kontrolowane ziarna rzepaku. I co najważniejsze! Olej rzepakowy tłoczony na zimno firmy Oleje Trawińscy wytwarzany jest bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Samo zdrowie zamknięte w szklanej, ciemnej butelce. Ciemne szkło zapewnia przedłużenie trwałości oleju, zapobiega utracie cennych właściwości odżywczych oleju, szkło nie wchodzi też w reakcję z zawartością.
Dlaczego warto stosować olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy?
Olej zawiera w pełni naturalne tokoferole i sterole roślinne cenne pod względem żywieniowym dla organizmu ludzkiego. Udowodniono jego dobroczynne działania zmniejszające ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera lecytynę i fosfolipidy. Jest taż bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A, E, D3 i K. Dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): omega-6, omega-3 w idealnych proporcjach 2:1.
Jak stosować olej rzepakowy tłoczony na zimno?
Olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy jest doskonały do dressingów, do sosów, sałatek, marynat, przygotowania domowego majonezu, a nawet krótkiego smażenia.
Przepis na polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami
Składniki:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
Na marynatę:
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Oleje Trawińscy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- po pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, majeranku, pieprzu i granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Pieczone ziemniaki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 3 solidne szczypty szczypty przyprawy do ziemniaków
- do skropienia ziemniaków – olej rzepakowego tłoczony na zimno Oleje Trawińscy
Przygotowanie:
Polędwiczki przekładamy do miski. W miseczce mieszamy składniki marynaty.
Wlewamy marynatę do miski z mięsem i dokładnie (za pomocą ręki) wszystko mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (1 łyżeczka soli) przez 12 minut.
Ziemniaki przekładamy na blaszkę (u mnie do tarty, ale może być dowolne naczynie żaroodporne), posypujemy przyprawą i skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym.
Na blaszkę z ziemniakami wykładamy polędwiczki (tak by nie leżały na ziemniakach). I odstawiamy wszystko na czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blaszkę ze składnikami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po około 30 minutach można sprawdzić stan upieczenia mięsa i ziemniaków, pamiętając że każdy piekarnik piecze inaczej. Mięso nie może wyschnąć.
Uwaga! Ziemniaki z tego przepisu nie wychodzą chrupkie. Są delikatne i aromatyczne.
Smacznego
Wygląda pysznie
Dziękuję 🙂
Ale pyszny obiadek. Sama bym taki zjadła
Polecam 🙂
Pyszne. Dziś z młodymi ziemniakami ????
Cieszę się, że smakują 🙂
Co znaczy gotujemy ziemniaki 12 minut? Wrzucamy do zimnej i od momentu zagotowania 12 min? Czy wrzucamy na wrzątek i 12 min?
Tak, od momentu zagotowania liczymy czas.