Polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami

Polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami

Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami. Moja rodzina uwielbia ten przepis. Cały sekret smaku tkwi w pysznej marynacie. Polędwiczki przed pieczeniem należy w niej dokładnie wymieszać i schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. Do przygotowania marynaty najlepiej sprawdza się olej rzepakowy tłoczony na zimno. Nie powinno w niej też zabraknąć ulubionych ziół, soku z cytryny i odrobiny słodyczy 😉 Przepis na moją marynatę podaję Wam poniżej.

Jaki olej wybierać do marynowania mięsa?

Ja polecam Wam olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy. Cudowny smak i wysoka jakość, którą widać już po otwarciu butelki. Olej rzepakowy tłoczony jest na zimno dzięki zastosowaniu opatentowanej technologii tłoczenia. W skład wchodzą wyłącznie specjalnie wyselekcjonowane i kontrolowane ziarna rzepaku. I co najważniejsze! Olej rzepakowy tłoczony na zimno firmy Oleje Trawińscy wytwarzany jest bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Samo zdrowie zamknięte w szklanej, ciemnej butelce. Ciemne szkło zapewnia przedłużenie trwałości oleju, zapobiega utracie cennych właściwości odżywczych oleju, szkło nie wchodzi też w reakcję z zawartością.

Dlaczego warto stosować olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy?

Olej zawiera w pełni naturalne tokoferole i sterole roślinne cenne pod względem żywieniowym dla organizmu ludzkiego. Udowodniono jego dobroczynne działania zmniejszające ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera lecytynę i fosfolipidy. Jest taż bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A, E, D3 i K. Dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): omega-6, omega-3 w idealnych proporcjach 2:1.

Jak stosować olej rzepakowy tłoczony na zimno?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy jest doskonały do dressingów, do sosów, sałatek, marynat, przygotowania domowego majonezu, a nawet krótkiego smażenia.

Przepis na polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka

Na marynatę:

Pieczone ziemniaki:

Przygotowanie:

Polędwiczki przekładamy do miski. W miseczce mieszamy składniki marynaty.

Wlewamy marynatę do miski z mięsem i dokładnie (za pomocą ręki) wszystko mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (1 łyżeczka soli) przez 12 minut.

Ziemniaki przekładamy na blaszkę (u mnie do tarty, ale może być dowolne naczynie żaroodporne), posypujemy przyprawą i skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym.

Na blaszkę z ziemniakami wykładamy polędwiczki (tak by nie leżały na ziemniakach). I odstawiamy wszystko na czas rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę ze składnikami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po około 30 minutach można sprawdzić stan upieczenia mięsa i ziemniaków, pamiętając że każdy piekarnik piecze inaczej. Mięso nie może wyschnąć.

Uwaga! Ziemniaki z tego przepisu nie wychodzą chrupkie. Są delikatne i aromatyczne.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi