Proste, szybkie w przygotowaniu placuszki na maślance z kawałkami bananów, to idealna propozycja na śniadanie. Choć zdjęcie nie oddaje ich uroku, to są naprawdę smaczne. Spróbujcie. Ja swoje podałam z dodatkiem bitej śmietany.
Placuszki na maślance z kawałkami bananów
2016-05-10 23:55:03
Nutrition Facts
Serving Size
59g
Amount Per Serving
Calories 53
Calories from Fat 2
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 13g
4%
Dietary Fiber 2g
6%
Sugars 7g
Protein 1g
Vitamin A
1%
Vitamin C
9%
Calcium
0%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1/2 małego banana
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania - bita śmietana, ulubione małe owoce (np. jagody), plasterki bananów i mieszanka przypraw o smaku waniliowo-rumowym
Przygotowanie
- Do miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy jajko i mieszamy dokładnie np. widelcem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Mieszamy wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy (przypomina gęstą masę naleśnikową).
- Banana kroimy w cienkie plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy po łyżce masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu. Gdy placuszki zaczną lekko gęstnieć nakładamy na każdy placek po plasterku banana. Czekamy jeszcze chwilę i obracamy na drugą stronę.
- Placuszki podajemy w towarzystwie bitej śmietany i owoców (banan, jagody). Całość można oprószyć mieszanką przypraw o smaku waniliowo-rumowym.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/