Pizza XXL z kabanosami, kukurydzą, papryką i pieczarkami Pizza, to chyba nasz ulubiony domowy fast-food. Mój mąż ją uwielbia i nie ukrywam, że ja również. W końcu domowa pizza, to zawsze dobry pomysł, prawda? 😉 Pizza XXL jest idealna na spotkania z przyjaciółmi, przyjęcia, prosty obiad, a nawet kolację. A co w niej jest najlepszego? To, że możecie ją przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Można pokusić się np. o pizze z dużą ilością mięsa, pizze wegetariańską lub tzw. misz-masz, czyli wykorzystanie tego co akurat mamy w lodówce lub w kuchennych szafkach.
U nas np. nigdy nie brakuje kabanosów. Uwielbiamy je. To wspaniała przekąska, pomysł na śniadanie czy kolację, a nawet obiad – jeśli dodacie je do bigosu czy jakiegoś leczo (pomysłów szukajcie na moim blogu). A jak smakują na pizzy? Dla nas idealnie! Koniecznie spróbujcie, polecam. Taka pizza XXL z kabanosami, kukurydzą, papryką i pieczarkami jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Zresztą spójrzcie sami na przepis 🙂
Składniki: (na 1 dużą pizze – pizza na dużą blachę)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- pół łyżki cukru
- 3 łyżki oleju lub oliwy – u mnie dziś olej słonecznikowy o smaku czosnkowym (nadał ciekawy aromat)
Dodatki:
- 1 duża pieczarka (taka do nadziewania)
- pół czerwonej papryki
- kilka kabanosów z pomidorami i ziołami Duda
- 2 łyżki kukurydzy
- około 200 g mozzarelli lub innego ulubionego sera
- kilka małych pomidorków
- ziołowy ketchup lub prosty sos pomidorowy(u mnie dziś ketchup, ale polecam Wam przygotować sos)
Składniki na prosty sos pomidorowy:
- około 250 g przecieru z pomidorów (nie koncentratu!)
- 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań, u mnie 1, bo pizze podaję najczęściej z sosem czosnkowym)
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżki oregano
- opcjonalnie szczypta przyprawy do pizzy
- szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Jak przygotować prosty sos pomidorowy do pizzy?
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, sól. Mieszamy i podgrzewamy całość na małej mocy palnika przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając.
Jak przygotować ciasto na domową pizze XXL?
Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.
Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Jak przygotować domową pizze?
Przygotowujemy składniki na pizze. Pieczarkę obieramy i kroimy w plasterki. Drobno kroimy kabanosy. Paprykę kroimy w kostkę.
Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i nasza dłoń smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.
Pizze smarujemy prostym sosem pomidorowym (resztę sosu zostawiamy do podania wraz z pizzą) lub ziołowym ketchupem. Następnie wykładamy przygotowane wcześniej składniki – paprykę, kabanosy, kukurydzę i pieczarki. Całość posypujemy startym na tarce serem. Rada: Część sera można wyłożyć od razu na sos i dopiero dać składniki, a następnie resztę sera. To już kwestia upodobań.
Tak przygotowaną pizze wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia i stopienia sera (pizza powinna też znacznie urosnąć). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (obserwujemy pizze!), u mnie najczęściej około 10 minut po czym na chwilę włączam termoobieg i piekę jeszcze z 2-3 minuty.
Pizzę podajemy w towarzystwie ulubionego sosu, ketchupu itd. Ja często tuż przed podaniem nakładam na pizze świeże pomidorki lub listki bazylii.
Smacznego
Pizza XXL z kabanosami, kukurydzą, papryką i pieczarkami – przepis na domową pizze
Robiłam dziś. Ciasto dobre ale bez smaku mysle że więcej soli trzeba dać. Pieczarki z cebulką podsmażyć i doprawic bo położone surowe też zero smaku . Ogólnie 8 na 10 ciasto ok reszta wedle upodobań napewno będę robić z tego przepisu dodam tylko coś od siebie
Oczywiście można dodać więcej soli do ciasta. Każdy ma inną „szczyptę” 😉 Odnośnie dodatków, to zawsze kwestia gustu i też można je zmieniać wg własnych upodobań 🙂 Pozdrawiam