Gofry z truskawkami – najlepszy przepis!

Gofry z truskawkami – najlepszy przepis! Lubicie domowe gofry? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was mój najlepszy przepis na gofry. Przepis stosuję od lat i jest naprawdę sprawdzony! Gofry z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne. Tak pyszne, że zawsze na prośbę rodziny przygotowuję drugą porcję 😉 Do ciasta nie dodaję cukru, ale rozpuszczony miód (w małej ilości, bo więcej słodkości zawsze kładziemy na gofry ;)).

Koniecznie spróbujcie mojego sprawdzonego przepisu na gofry. Dziś w wersji z truskawkami. Bo nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kocham gofry z truskawkami <3 Dla mnie, to połączenie idealne. Dlatego, gdy dziś dostałam od znajomej (po promocyjnej cenie) całą kobiałkę polskich truskawek, to… gofry musiały być! 😉

A jak gofry i truskawki, to i miód. Dobrego miodu nie może zabraknąć nigdy na moich kuchennych półkach. Słodzę nim kawę, koktajle, domowe napoje, ciasta, gofry, podaję go do naleśników, placków, placuszków. To też wspaniały składnik marynat do mięsa czy sosów. My kochamy i cenimy miód <3 Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Ostatnio wraz z rodziną zajadamy się Królewskimi Miodami. Miody te pochodzą z nowoczesnego Gospodarstwa Pasiecznego, zajmującego się produkcją, konfekcjonowaniem i sprzedażą MIODU I PRODUKTÓW PSZCZELICH. Profesjonalna obsługa, szybka wysyłka, pyszne miody. Jeśli lubicie miody, to koniecznie tam zajrzyjcie – Królewskie Miody

A teraz czas na przepis na gofry.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżeczki miodu – użyłam miodu lipowego Królewskie Miody
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka klasy M
  • mała szczypta soli

Dodatki:

  • truskawki, cukier puder trzcinowy, miód do podania

Przygotowanie:

Dobrze rozgrzewamy gofrownicę. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem (w mojej gofrownicy starczy jak zrobię to tylko przed pierwszą partią gofrów).

W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli.

W drugiej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, rozpuszczony miód, żółtka i olej, miksujemy składniki. Kolejno do masy dodajemy ubite białka. Całość krótko mieszamy łyżką.

Wlewamy porcje masy do rozgrzanej gofrownicy (używam małej chochelki). Moja gofrownica ma moc 1300 W. Każda porcja gofrów jest u mnie gotowa po około 3-4 minutach. Czas przygotowania gofrów będzie różny w zależności od sprzętu. Rada: Warto najpierw przygotować jednego gofra, by sprawdzić jak długo ciasto musi być w gofrownicy. Kiedyś miałam słabszą gofrownicę i czas był o wiele dłuższy (mimo zielonego światełka na urządzeniu, zawsze każdą partię piekłam chwilę dłużej, by uzyskać chrupiące gofry).

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie cześć polana rozpuszczonym miodem i truskawkami (nie udało się pokazać na zdjęciach – znikały w mgnieniu oka), część z truskawkami i cukrem pudrem, a cześć z samymi owocami. Czyli tak jak każdy domownik lubi 😉

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz