Pizza XXL z kabanosami, kukurydzą, papryką i pieczarkami

Pizza XXL z kabanosami, kukurydzą, papryką i pieczarkami Pizza, to chyba nasz ulubiony domowy fast-food. Mój mąż ją uwielbia i nie ukrywam, że ja również. W końcu domowa pizza, to zawsze dobry pomysł, prawda? 😉 Pizza XXL jest idealna na spotkania z przyjaciółmi, przyjęcia, prosty obiad, a nawet kolację. A co w niej jest najlepszego? To, że możecie ją przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Można pokusić się np. o pizze z dużą ilością mięsa, pizze wegetariańską lub tzw. misz-masz, czyli wykorzystanie tego co akurat mamy w lodówce lub w kuchennych szafkach.

U nas np. nigdy nie brakuje kabanosów. Uwielbiamy je. To wspaniała przekąska, pomysł na śniadanie czy kolację, a nawet obiad – jeśli dodacie je do bigosu czy jakiegoś leczo (pomysłów szukajcie na moim blogu). A jak smakują na pizzy? Dla nas idealnie! Koniecznie spróbujcie, polecam. Taka pizza XXL z kabanosami, kukurydzą, papryką i pieczarkami jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Zresztą spójrzcie sami na przepis 🙂

Składniki: (na 1 dużą pizze – pizza na dużą blachę)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju lub oliwy – u mnie dziś olej słonecznikowy o smaku czosnkowym (nadał ciekawy aromat)

Dodatki:

  • 1 duża pieczarka (taka do nadziewania)
  • pół czerwonej papryki
  • kilka kabanosów z pomidorami i ziołami Duda
  • 2 łyżki kukurydzy
  • około 200 g mozzarelli lub innego ulubionego sera
  • kilka małych pomidorków
  • ziołowy ketchup lub prosty sos pomidorowy(u mnie dziś ketchup, ale polecam Wam przygotować sos)

Składniki na prosty sos pomidorowy:

  • około 250 g przecieru z pomidorów (nie koncentratu!)
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań, u mnie 1, bo pizze podaję najczęściej z sosem czosnkowym)
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżki oregano
  • opcjonalnie szczypta przyprawy do pizzy
  • szczypta soli i cukru

Przygotowanie:

Jak przygotować prosty sos pomidorowy do pizzy?

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, sól. Mieszamy i podgrzewamy całość na małej mocy palnika przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając.

Jak przygotować ciasto na domową pizze XXL?

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Jak przygotować domową pizze?

Przygotowujemy składniki na pizze. Pieczarkę obieramy i kroimy w plasterki. Drobno kroimy kabanosy. Paprykę kroimy w kostkę.

Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i nasza dłoń smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Pizze smarujemy prostym sosem pomidorowym (resztę sosu zostawiamy do podania wraz z pizzą) lub ziołowym ketchupem. Następnie wykładamy przygotowane wcześniej składniki – paprykę, kabanosy, kukurydzę i pieczarki. Całość posypujemy startym na tarce serem. Rada: Część sera można wyłożyć od razu na sos i dopiero dać składniki, a następnie resztę sera. To już kwestia upodobań.

Tak przygotowaną pizze wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia i stopienia sera (pizza powinna też znacznie urosnąć). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (obserwujemy pizze!), u mnie najczęściej około 10 minut po czym na chwilę włączam termoobieg i piekę jeszcze z 2-3 minuty.

Pizzę podajemy w towarzystwie ulubionego sosu, ketchupu itd. Ja często tuż przed podaniem nakładam na pizze świeże pomidorki lub listki bazylii.

Smacznego

Pizza XXL z kabanosami, kukurydzą, papryką i pieczarkami – przepis na domową pizze

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Nicolina says:

    Robiłam dziś. Ciasto dobre ale bez smaku mysle że więcej soli trzeba dać. Pieczarki z cebulką podsmażyć i doprawic bo położone surowe też zero smaku . Ogólnie 8 na 10 ciasto ok reszta wedle upodobań napewno będę robić z tego przepisu dodam tylko coś od siebie

    • Magdalena says:

      Oczywiście można dodać więcej soli do ciasta. Każdy ma inną „szczyptę” 😉 Odnośnie dodatków, to zawsze kwestia gustu i też można je zmieniać wg własnych upodobań 🙂 Pozdrawiam

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi