Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis. Połączyłam moje dwa ulubione ciasta w jedno i podałam je w wersji małych babeczek. Takie piernikowe mini keksy, to pyszna mała słodycz w sam raz do ulubionej kawy. Ja ostatnio wraz z bliskimi i przyjaciółmi delektuje się pysznymi kawami od Tea Rebels. Do moich piernikowych mini keksów podałam kawę mieloną Sydney Coffee. Zaskoczyła nas pozytywnie swoją miętową nutą i delikatnym posmakiem czekolady. Idealna o poranku – nie tylko budzi ale też lekko orzeźwia. Doskonale też komponuje się ze słodkimi wypiekami. Polecam spróbować 🙂
Już po otwarciu opakowania unosi się wspaniały aromat kawy… Kawa mielona Sydney Coffee zapakowana jest w pudełko z ciekawym nadrukiem, dzięki czemu wspaniale sprawdzi się jako prezent. Nie jeden „kawosz” na pewno doceni taki gest 🙂 Do kawy nie zapomnijcie przygotować pysznych piernikowych mini keksów 😉
Składniki: (na 12 sztuk)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach
- cukier puder do oprószenia babeczek
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy cukier, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i ciemne kakao. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach, znów wszystko mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości papilotki (u mnie czubata łyżka). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu oprószamy babeczki cukrem pudrem.
Podajemy np. w towarzystwie ulubionej kawy.
Smacznego
To ja się wpraszam na takie pyszności 🙂
Zapraszam 😀