Pierniczki domowe – puszyste, mocno miodowe
Na blogu znajdziecie różne przepisy na pierniczki. Dziś mam dla Was kolejny. Duża ilość miodu i ładnie wyrośnięte, puszyste pierniczki. Czyli takie jak lubimy najbardziej. Pierniczki miodowe możecie jeść od razu. U nas znikają w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest tak prosty, że można szybko zrobić nową porcję 😉 Polecam i Wam te pyszne szybkie pierniczki 🙂
Pamiętajcie, że ich smak zależy od użytego miodu. Zawsze wybierajcie ten najlepszej jakości.
Gdzie kupić dobry miód na pierniczki?
Ja polecam zajrzeć do Pasieki Rodzinnej. W ofercie Pasieka Rodzinna znajdziecie zarówno miody naturalne, jak i te z dodatkami, m.in. z maliną, z czarną porzeczką, z przyprawą do piernika, z pomarańczą, a nawet z mango. Polecam też pięknie pachnące świece zapachowe z wosku pszczelego, herbaty i mydełka. Pełną ofertę pasieki znajdziecie tutaj: https://pasieka-rodzinna.pl/
Pasieka Rodzinna to gospodarstwo pasieczne z tradycjami, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pasieki są zlokalizowane w jednym z najczystszych obszarów w Polsce – pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego. Co wpływa na jakość i smak miodu. A ten jest wyjątkowy.
Jak zrobić domowe miodowe pierniczki?
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 150 g miodu – użyłam Miód z przyprawą piernikową Pasieka Rodzinna
- 1 łyżeczka sody
- 30 g cukru
- 15 g naturalnego kakao
- 1 jajko M
*Uwaga! Jeśli użyjecie innego miodu (np. wielokwiatowego lub akacjowego), to do składników należy dodać 20 g przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Do garnuszka przekładamy masło, dodajemy miód, cukier i kakao. Podgrzewamy mieszankę co jakiś czas mieszając aż składniki się połączą. Uwaga! Nie wolno zagotować naszej miodowej mieszanki.
Do miski wsypujemy mąkę z sodą. Dodajemy naszą słodką mieszankę i 1 jajko.
Wszystko wstępnie mieszamy, a następnie zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę.
Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Uwaga! Nie rozwałkowujemy za cienko.
Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia spodu, około 7 minut. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Po około 5 minutach warto sprawdzić stan upieczenia.
Rada: Pierniczki najlepiej ściągać z blaszki dopiero jak przestygną. Wcześniej mogą być za miękkie.
Przechowujemy w puszce.
Smacznego
Wpis we współpracy z Pasieka Rodzinna
Zapisuje przepis