Pierniczki domowe – puszyste, mocno miodowe

Pierniczki domowe – puszyste, mocno miodowe

Na blogu znajdziecie różne przepisy na pierniczki. Dziś mam dla Was kolejny. Duża ilość miodu i ładnie wyrośnięte, puszyste pierniczki. Czyli takie jak lubimy najbardziej. Pierniczki miodowe możecie jeść od razu. U nas znikają w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest tak prosty, że można szybko zrobić nową porcję 😉 Polecam i Wam te pyszne szybkie pierniczki 🙂

Pamiętajcie, że ich smak zależy od użytego miodu. Zawsze wybierajcie ten najlepszej jakości.

Gdzie kupić dobry miód na pierniczki?

Ja polecam zajrzeć do Pasieki Rodzinnej. W ofercie Pasieka Rodzinna znajdziecie zarówno miody naturalne, jak i te z dodatkami, m.in. z maliną, z czarną porzeczką, z przyprawą do piernika, z pomarańczą, a nawet z mango. Polecam też pięknie pachnące świece zapachowe z wosku pszczelego, herbaty i mydełka. Pełną ofertę pasieki znajdziecie tutaj: https://pasieka-rodzinna.pl/

Pasieka Rodzinna to gospodarstwo pasieczne z tradycjami, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pasieki są zlokalizowane w jednym z najczystszych obszarów w Polsce – pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego. Co wpływa na jakość i smak miodu. A ten jest wyjątkowy. 

Jak zrobić domowe miodowe pierniczki?

Miodowe pierniczki domowe

Składniki:

*Uwaga! Jeśli użyjecie innego miodu (np. wielokwiatowego lub akacjowego), to do składników należy dodać 20 g przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Do garnuszka przekładamy masło, dodajemy miód, cukier i kakao. Podgrzewamy mieszankę co jakiś czas mieszając aż składniki się połączą. Uwaga! Nie wolno zagotować naszej miodowej mieszanki.

Do miski wsypujemy mąkę z sodą. Dodajemy naszą słodką mieszankę i 1 jajko.

Wszystko wstępnie mieszamy, a następnie zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę.

Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Uwaga! Nie rozwałkowujemy za cienko.

Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia spodu, około 7 minut. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Po około 5 minutach warto sprawdzić stan upieczenia.

Rada: Pierniczki najlepiej ściągać z blaszki dopiero jak przestygną. Wcześniej mogą być za miękkie.

Przechowujemy w puszce.

Smacznego

Wpis we współpracy z Pasieka Rodzinna

 

One comment

Dodaj komentarz