Proste miodowe pierniczki Moje dzieci kochają pierniczki. Dlatego piekę je nie tylko na święta. Dziś polecam Wam przepis na proste miodowe pierniczki, idealne dla małych niecierpliwców 😉 Pierniczki wychodzą naprawdę pyszne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Do tego ileż przy tym zabawy 😉 Moje maluchy zawsze dzielnie pomagają w wałkowaniu, wycinaniu i… zjadaniu naszych miodowych pierniczków.
„Mamo, mamo jutro też upieczemy takie pierniczki”
A chcecie?
„Tak, bo są pycha”
Do przygotowania pierniczków będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno znajdziecie w swoich kuchennych szafkach lub pobliskim sklepie i… dobrego miodu. Ja polecam Wam miody od Pszczelarz Kozacki. Mając takie miody w domu nie tylko zachwycicie bliskich pysznymi pierniczkami, ale też zadbacie o ich zdrowie 🙂
„Miód to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych naturalnych produktów znanych człowiekowi a jednocześnie najsłodszy lek jaki dostaliśmy od natury.”
Składniki:
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao
- 1/4 szklanki płynnego miodu – użyłam nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko (u mnie klasy M)
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
- 1 płaska łyżeczka sody
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy miód, posiekane miękkie masło i wbijamy jajko.
Całość zagniatamy ręką tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Stolnicę lub matę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (polecam robić grubsze pierniczki). Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu. Wycinamy dowolne kształty.
Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut. Uwaga: Czas pieczenia może być rożny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Dlatego warto po około 10 minutach pieczenia sprawdzić stan upieczenia pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać. Zbyt długo pieczone pierniczki będą twardsze.
Pierniczki można od razu jeść. Można je też dowolnie ozdobić np. domowym lukrem.
Smacznego
Aż zgłodniałam i mam ochotę na PIERNICZKI Przepis zapisuję a miód kocham więc i tam zajrzę
Polecam 😀
Alez one musza być pyszne
Polecam 🙂
Dziś upiekłam i żałuję tylko, że nie podwoiłam porcji ciasta, bo rodzina mi już wszystko zjadła. Dobry przepis.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 Pozdrawiam 🙂
Witam. Ile wcześniej można zrobić pierniczki żeby zachowały miękkość do świąt?
Przeważnie przygotowuję te pierniczki na ostatnią chwilę. Tak 2-3 dni wcześniej max.
Ale można zastosować „trik”, który sprawdza się np. przy Katarzynkach z tego przepisu: https://www.slodkieokruszki.pl/pierniczki-katarzynki-do-kawy-i-na-swieta/
Pierniczki chowamy do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka należy często wymieniać, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Wówczas będą dłużej miękkie lub zmiękną.