Proste miodowe pierniczki

Proste miodowe pierniczki Moje dzieci kochają pierniczki. Dlatego piekę je nie tylko na święta. Dziś polecam Wam przepis na proste miodowe pierniczki, idealne dla małych niecierpliwców 😉 Pierniczki wychodzą naprawdę pyszne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Do tego ileż przy tym zabawy 😉 Moje maluchy zawsze dzielnie pomagają w wałkowaniu, wycinaniu i… zjadaniu naszych miodowych pierniczków.

„Mamo, mamo jutro też upieczemy takie pierniczki”

A chcecie?

„Tak, bo są pycha”

Do przygotowania pierniczków będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno znajdziecie w swoich kuchennych szafkach lub pobliskim sklepie i… dobrego miodu. Ja polecam Wam miody od Pszczelarz Kozacki. Mając takie miody w domu nie tylko zachwycicie bliskich pysznymi pierniczkami, ale też zadbacie o ich zdrowie 🙂

„Miód to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych naturalnych produktów znanych człowiekowi a jednocześnie najsłodszy lek jaki dostaliśmy od natury.”

 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao
  • 1/4 szklanki płynnego miodu – użyłam nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko (u mnie klasy M)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
  • 1 płaska łyżeczka sody

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy miód, posiekane miękkie masło i wbijamy jajko.

Całość zagniatamy ręką tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.

Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Stolnicę lub matę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (polecam robić grubsze pierniczki). Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu. Wycinamy dowolne kształty.

Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut. Uwaga: Czas pieczenia może być rożny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Dlatego warto po około 10 minutach pieczenia sprawdzić stan upieczenia pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać. Zbyt długo pieczone pierniczki będą twardsze.

Pierniczki można od razu jeść. Można je też dowolnie ozdobić np. domowym lukrem.

Smacznego

 

 

8 comments

Dodaj komentarz