Czekoladowe ciasto na maślance
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto na maślance. Wystarczy wszystko wymieszać i już można piec. Uwielbiam takie proste ciasta. Ciasto maślankowe to idealny słodki dodatek do popołudniowej kawy. Kawałek czekoladowego ciasta, filiżanka aromatycznej kawy TRIP COFFEE ze sklepu Konesso i… nic mi więcej nie trzeba 😉
Dlaczego kawy Trip Coffee?
Trip Coffee to marka kawy, którą jest częścią polskiej palarni kawy Roastwell. Kawy tej marki wyróżnia różnorodność smaku i bogactwo aromatów. Kolekcja zawiera kawy z najbardziej cenionych regionów, jakimi są Brazylia, Etopia, Kolumbia i Nikaragua. Proces palenia ziaren kawy odbywa się w bębnowych piecach, dzięki czemu w każdym ziarenku kryje się tyle smaku i aromatu. W kawach Trip Coffee nie sposób się nie zakochać. Ja oczywiście polecam je do słodkich wypieków. Duet doskonały 😉
Kawę wykorzystałam również w samym przepisie. Trip Coffee Brazylia świetnie pasuje do czekoladowych wypieków. Ma zrównoważony smak z nutami mlecznej czekolady, orzechów i cukru trzcinowego. Polecam 🙂
Jak przygotować ciasto czekoladowe na maślance?
Przygotowanie takiego czekoladowo-kawowego ciasta jest naprawdę proste. Spójrzcie sami 🙂 Polecam, bo to ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 240 ml maślanki
- 4 jajka M
- 150 ml oleju
- 80 ml espresso – u mnie z kawy Trip Coffee Brazylia
- 180 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 250 ml mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g naturalnego kakao
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Zaparzamy kawę. Odstawiamy do przestudzenia. Powinna być nadal ciepła.
W misce mieszamy maślankę, jajka, olej i ciepłą kawę.
Dodajemy oba rodzaje cukru, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko mieszamy tylko do połączenia (nie za długo).
Masę wylewamy do formy (u mnie kwadratowa 24×24, wyłożona papierem do pieczenia).
Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka, około 35-40 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie polewa czekoladowa z chrupiącymi dodatkami i czekoladowa posypka.
Podajemy z filiżanką aromatycznej kawy.
Smacznego
Kawałek czekoladowego ciasta i aromatyczną kawę Trip Coffee możecie śmiało zabrać ze sobą w trasę.
Wpis we współpracy z Konesso
Ciasto czekoladowe i kawa to najlepsze połączenie
Najlepsze ciasto jakie zrobiłam
Cieszę się, że smakowało 🙂
Kawa czekoladowe ciasto Wszystko tu lubię