Świąteczne pierniczki – szybkie puszyste i miękkie

Świąteczne pierniczki – szybkie puszyste i miękkie

Bez czego nie ma świąt? Oczywiście bez piernika i pierniczków. Dziś mam dla Was przepis na szybkie domowe pierniczki. Możecie je zrobić dosłownie na ostatnią chwilę, bo wychodzą puszyste i są od razu miękkie. Można je też dowolnie ozdobić. U nas dziś czekoladowa polewa i śliczne posypki od Emix. Takie miękkie pierniczki jemy od razu lub przechowujemy w puszce lub słoju.

Kto chętny na takiego pierniczka?

Jak zrobić domowe pierniczki?



Składniki:

  • 100 ml płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 3,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki naturalnego kakao
  • 4,5 łyżki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka

Do dekoracji:

  • deserowa polewa czekoladowa i dowolna Posyp’ka mix cudownych dekoracji Emix

Przygotowanie:

Do garnuszka wkładamy masło, wlewamy miód, dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż nasze składniki się połączą. Nie doprowadzamy całości do wrzenia.

Do miski wsypujemy mąkę z sodą. Dodajemy mieszankę z garnka i wbijamy jajka.

Całość mieszamy wstępnie łyżką, a następnie wyrabiamy ręką do połączenia. Rada: Jeśli ciasto będzie się zbytnio lepić (zależy to od użytego miodu itd), to podsypujemy tylko rękę delikatnie mąką i łączymy składniki. Nie dosypujemy więcej mąki. Ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji po schłodzeniu.

Ciasto schładzamy w lodowce około 10-12 min, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałki. Wałkujemy i wycinamy ulubione kształty. Nie wałkujemy za cienko, najlepiej tak na 4 mm. Im grubsze pierniczki tym lepsze 😉

Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika przez około 8-10 minut. Pierniczki należy obserwować. Powinny ładnie urosnąć i być lekko rumiane od spodu.

Po przestudzeniu pierniczki można udekorować. Ja wykorzystałam deserową polewę czekoladową i posypki Emix.

Pierniczki przechowujemy w puszce lub szklanym słoju.

Smacznego

Post we współpracy z Emix

Dodaj komentarz