Świąteczne pierniczki – szybkie puszyste i miękkie
Bez czego nie ma świąt? Oczywiście bez piernika i pierniczków. Dziś mam dla Was przepis na szybkie domowe pierniczki. Możecie je zrobić dosłownie na ostatnią chwilę, bo wychodzą puszyste i są od razu miękkie. Można je też dowolnie ozdobić. U nas dziś czekoladowa polewa i śliczne posypki od Emix. Takie miękkie pierniczki jemy od razu lub przechowujemy w puszce lub słoju.
Kto chętny na takiego pierniczka?
Jak zrobić domowe pierniczki?
- 100 ml płynnego miodu
- 100 g masła
- 3,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki naturalnego kakao
- 4,5 łyżki cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
Do dekoracji:
- deserowa polewa czekoladowa i dowolna Posyp’ka mix cudownych dekoracji Emix
Przygotowanie:
Do garnuszka wkładamy masło, wlewamy miód, dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż nasze składniki się połączą. Nie doprowadzamy całości do wrzenia.
Do miski wsypujemy mąkę z sodą. Dodajemy mieszankę z garnka i wbijamy jajka.
Całość mieszamy wstępnie łyżką, a następnie wyrabiamy ręką do połączenia. Rada: Jeśli ciasto będzie się zbytnio lepić (zależy to od użytego miodu itd), to podsypujemy tylko rękę delikatnie mąką i łączymy składniki. Nie dosypujemy więcej mąki. Ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji po schłodzeniu.
Ciasto schładzamy w lodowce około 10-12 min, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Odrywamy kawałki. Wałkujemy i wycinamy ulubione kształty. Nie wałkujemy za cienko, najlepiej tak na 4 mm. Im grubsze pierniczki tym lepsze 😉
Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika przez około 8-10 minut. Pierniczki należy obserwować. Powinny ładnie urosnąć i być lekko rumiane od spodu.
Po przestudzeniu pierniczki można udekorować. Ja wykorzystałam deserową polewę czekoladową i posypki Emix.
Pierniczki przechowujemy w puszce lub szklanym słoju.
Smacznego
Post we współpracy z Emix