Pieczony naleśnik z sałatką i dressingiem na bazie oleju z wiesiołka

Pieczony naleśnik z sałatką i dressingiem na bazie oleju z wiesiołka

Dziś mam dla Was prosty, pyszny i zdrowy przepis. Pieczony naleśnik z sałatką i dressingiem na bazie oleju z wiesiołka to idealny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Można go również zjeść w ramach lekkiego obiadu. Naleśnik syci, a sałatka to źródło cennych witamin głównie za sprawą pysznego, prostego dressingu z olejem z wiesiołka. Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety olej z nasion wiesiołka piszę wam poniżej. Ja często używam w swojej kuchni różnych olejów tłoczonych na zimno i podaję je w sałatka, owsiankach czy innych daniach. Polecam i Wam. Zdrowo i pysznie.

Dlaczego warto wybrać olej  z wiesiołka?

Olej z nasion wiesiołka ma piękną jasną barwę, delikatny smak i zapach. Jednak najważniejsze są jego cenne właściwości. To doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA). W oleju znajdują się też m.in. fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, cynk, selen, magnez oraz wapń. Dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Jakie są właściwości oleju z nasion wiesiołka?

Olej z nasion wiesiołka ma wiele cennych właściwości. Oto niektóre z nich:

  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • jest skuteczny w leczeniu wielu problemów skórnych, takich jak trądzik, egzema czy łuszczyca;
  • wspomaga trawienie oraz zapobiega magazynowaniu tłuszczów w organizmie, ułatwiając odchudzanie;
  • działa odtruwająco – usuwa z organizmu toksyny;
  • działa leczniczo w chorobach stawów oraz łagodzi bóle reumatyczne;
  • łagodzi dolegliwości towarzyszące miesiączce i menopauzie;
  • wskazany jest dla kobiet planujących ciążę, gdyż poprawia płodność;
  • usprawnia pracę mózgu.

Jak zrobić pieczony naleśnik z lekką sałatką?

Składniki:

  • 180 ml mleka
  • 3 jajka M
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Na sałatkę i dressing:

  • 2 garście miksu sałat
  • kawałek koziego sera sałatkowego
  • łyżeczka łuskanego słoneczkika
  • pół pomidora
  • 2 łyżeczki Oleju z Wiesiołka SemCo
  • 2 łyżeczki płynnego miodu (u mnie lipowy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, wsypujemy mąkę. Składniki dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Składniki można też zmiksować np. w blenderze kielichowym. Ważne żeby masa nie miała grudek.

Patelnię tytanową (lub inną, którą można umieścić w piekarniku) umieszczamy na palniku i mocno nagrzewamy. Następnie rozpuszczamy na niej masło i po chwili wlewamy naszą masę naleśnikową.

Patelnię od razu wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Naleśnik pieczemy około 20 minut. Naleśnik mocno urośnie po bokach, jak i na środku.

Wyjmujemy naleśnik, układamy składniki naszej sałatki, polewamy dressingiem (mieszamy olej z wiesiołka, miód, sok z cytryny i odrobiną pieprzu) i od razu podajemy.

Smacznego

Wpis we współpracy z SemCo (współpraca reklamowa)

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz