Pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym
Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis, który świetnie sprawdzi się na imprezach. Takie pieczone pierogi możecie też spokojnie podać na obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie domowych sosów lub do kubka czerwonego barszczu ? Proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe, szybki farsz z pieczarkami. Te pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym udadzą się każdemu. Spróbujcie.
Jak zrobić pieczone pierogi z pieczarkami i serem?
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- mała szczypta soli
- 40 g masła lub margaryny
- niepełna szklanka mleka
- szczypta cukru
- 1 jajko M
Na farsz:
- około 350 g obranych pieczarek
- 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonej
- 3 plasterki sera – u mnie ser topiony z sera koziego i owczego, można zamienić na ser żółty itd
- czubata łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy sól, jajko i dodajemy masło lub margarynę (siekamy). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę również drobno kroimy.
Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Pieczarki powinny zmniejszyć objętość. Następnie dodajemy pokrojony ser. Mieszamy wszystko.
Kawałki ciasta wałkujemy na podsypanej mąką macie/blacie (nie za cienko, około 3-4 mm).
Szklanką wycinamy kółka, każde lekko rozciągamy w dłoniach i nakładamy farsz – u mnie pełna łyżeczka. Sklejamy pierożki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 minut. Można pod koniec włączyć termoobieg. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Smacznego