Pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym – idealne na imprezę, spotkania, obiad

Pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym

Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis, który świetnie sprawdzi się na imprezach. Takie pieczone pierogi możecie też spokojnie podać na obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie domowych sosów lub do kubka czerwonego barszczu ? Proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe, szybki farsz z pieczarkami. Te pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym udadzą się każdemu. Spróbujcie.

Jak zrobić pieczone pierogi z pieczarkami i serem?


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • mała szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny
  • niepełna szklanka mleka
  • szczypta cukru
  • 1 jajko M

Na farsz:

  • około 350 g obranych pieczarek
  • 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonej
  • 3 plasterki sera – u mnie ser topiony z sera koziego i owczego, można zamienić na ser żółty itd
  • czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy sól, jajko i dodajemy masło lub margarynę (siekamy). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.

Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę również drobno kroimy.

Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Pieczarki powinny zmniejszyć objętość. Następnie dodajemy pokrojony ser. Mieszamy wszystko.

Kawałki ciasta wałkujemy na podsypanej mąką macie/blacie (nie za cienko, około 3-4 mm).

Szklanką wycinamy kółka, każde lekko rozciągamy w dłoniach i nakładamy farsz – u mnie pełna łyżeczka. Sklejamy pierożki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 minut. Można pod koniec włączyć termoobieg. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz