Pieczona ryba z dodatkiem sera

Pieczona ryba z dodatkiem sera – pyszny pomysł na obiad

Co dziś u Was na obiad? Ja polecam pyszną pieczoną rybę z dodatkiem sera. Można ją podać samą, w towarzystwie tłuczonych lub pieczonych ziemniaków. Do tego prosta surówka i obiad gotowy. Przygotowanie takiej ryby jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy trochę przypraw, szpinak, ser i… niech się piecze 😉 Polecam 🙂

Jak przygotować rybą z piekarnika z dodatkiem sera?

Składniki:

  • około 450 g mintaja (można użyć inną ulubioną rybę)
  • 2 łyżki oleju
  • około 1 czubatej łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • szpinak na spód formy
  • kawałek sera – u mnie wędzona Gołka Serolandia

Przygotowanie:

Jeśli macie mrożoną rybę należy ją wcześniej rozmrozić.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Na dno formy/naczynia żaroodpornego układamy szpinak.

W miseczce mieszamy oleje z przyprawami. Tak powstałą marynatą smarujemy kawałki ryby z obu stron.

Rybę układamy na szpinaku i wkładamy całość do piekarnika.

Po 10 minutach pieczenia na rybę nakładamy wiórki/małe kawałki masła. Po około 5 minutach można dodatkowo rybę polać łyżką powstałym „maślanym sosem”. Przed końcem pieczenia rybę posypujemy startym na grubych oczkach serem. Pieczemy jeszcze chwilę do rozpuszczenia sera. Całość pieczemy około 20-25 minut (w zależności od grubości ryby).

Smacznego

Pieczona ryba

Wpis we współpracy z Serolandia

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz