Pieczona ryba z dodatkiem sera – pyszny pomysł na obiad
Co dziś u Was na obiad? Ja polecam pyszną pieczoną rybę z dodatkiem sera. Można ją podać samą, w towarzystwie tłuczonych lub pieczonych ziemniaków. Do tego prosta surówka i obiad gotowy. Przygotowanie takiej ryby jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy trochę przypraw, szpinak, ser i… niech się piecze 😉 Polecam 🙂
Jak przygotować rybą z piekarnika z dodatkiem sera?
Składniki:
- około 450 g mintaja (można użyć inną ulubioną rybę)
- 2 łyżki oleju
- około 1 czubatej łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- szpinak na spód formy
- kawałek sera – u mnie wędzona Gołka Serolandia
Przygotowanie:
Jeśli macie mrożoną rybę należy ją wcześniej rozmrozić.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Na dno formy/naczynia żaroodpornego układamy szpinak.
W miseczce mieszamy oleje z przyprawami. Tak powstałą marynatą smarujemy kawałki ryby z obu stron.
Rybę układamy na szpinaku i wkładamy całość do piekarnika.
Po 10 minutach pieczenia na rybę nakładamy wiórki/małe kawałki masła. Po około 5 minutach można dodatkowo rybę polać łyżką powstałym „maślanym sosem”. Przed końcem pieczenia rybę posypujemy startym na grubych oczkach serem. Pieczemy jeszcze chwilę do rozpuszczenia sera. Całość pieczemy około 20-25 minut (w zależności od grubości ryby).
Smacznego
Wpis we współpracy z Serolandia