Bułeczki – tylko 5 składników

Bułeczki – tylko 5 składników

Pyszne domowe bułeczki chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne na śniadanie lub kolacje. Mi najbardziej smakują z masłem i odrobiną soli. I nic mi więcej nie trzeba 😉 Do przygotowania bułeczek potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników.

Składniki:

  • 500 g mąki + do podsypania*
  • 8 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru

*Dziś użyłam mąki typ 405 ToTa (bułeczki wyszły jeszcze delikatniejsze w środku) Sprawdza się też mąka typ 500 i 450.

** jeśli używacie świeżych drożdży dodajcie 25 g. Świeże drożdże wkruszamy do ciepłej wody z cukrem. Mieszamy, odstawiamy na chwilę i dopiero dodajemy mąkę i sól.

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wsypujemy drożdże i szczyptę cukru. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite ciasto np. mikserem z hakami lub ręcznie (podsypujemy ręce mąką).

Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.

Blat lub matę smarujemy olejem (ręce też), wykładamy nasze ciasto. Formujemy je w a la wałek i dzielimy na kawałki (około 8 szt lub ciut więcej jeśli chcemy mini bułeczki).

Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10-15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawiamy naczynie wypełnione do połowy wodą (np. mała keksówka).

Bułeczki oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem na krzyż i pieczemy około 15 minut do zarumienienia.

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz