Bułeczki – tylko 5 składników
Pyszne domowe bułeczki chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne na śniadanie lub kolacje. Mi najbardziej smakują z masłem i odrobiną soli. I nic mi więcej nie trzeba 😉 Do przygotowania bułeczek potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników.
Składniki:
- 500 g mąki + do podsypania*
- 8 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
*Dziś użyłam mąki typ 405 ToTa (bułeczki wyszły jeszcze delikatniejsze w środku) Sprawdza się też mąka typ 500 i 450.
** jeśli używacie świeżych drożdży dodajcie 25 g. Świeże drożdże wkruszamy do ciepłej wody z cukrem. Mieszamy, odstawiamy na chwilę i dopiero dodajemy mąkę i sól.
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wsypujemy drożdże i szczyptę cukru. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite ciasto np. mikserem z hakami lub ręcznie (podsypujemy ręce mąką).
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
Blat lub matę smarujemy olejem (ręce też), wykładamy nasze ciasto. Formujemy je w a la wałek i dzielimy na kawałki (około 8 szt lub ciut więcej jeśli chcemy mini bułeczki).
Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10-15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawiamy naczynie wypełnione do połowy wodą (np. mała keksówka).
Bułeczki oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem na krzyż i pieczemy około 15 minut do zarumienienia.
Smacznego
Wpis we współpracy z ToTa mąka
Upiekłaam. Skórka mega chrupiąca. To bedzie zdecydowanie mój ulubiony przepis na bułki
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Ile świeżych drożdży, bo są gwiazdki – przypis, ale nie widzę do czego.
Przepraszam, niestety podczas publikacji przepisu coś niechcący się skasowało. Przepis już uzupełniony.
Dodajemy 25 g świeżych drożdży 🙂
Dziękuję, postaram się upiec, bo wyglądają bardzo zachęcająco.