Ciasto z plasterkami jabłek

Ciasto z jabłkami

Ciasto z plasterkami jabłek

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z plasterkami jabłek. Uwielbiam takie szybkie wypieki, a Wy? Ciasto z jabłkami to idealny dodatek do weekendowej kawy lub herbaty. Choć ja polecam do takiego ciasta szklaneczkę orzeźwiającego soku z Jabłek Grójeckich ChOG z odrobiną szaleństwa w postaci bąbelków 😉 Takie Jabłko Bąbelkowe uzależnia pysznym smakiem. Spróbujcie.

Czy słyszeliście o marce Sady Grójeckie?

Sady Grójeckie to inicjatywa lokalnych społeczników i sadowników z regionu Warki i Grójca. Od 2007 roku łączą siły, by wyróżnić przede wszystkim nasz skarb narodowy – Jabłka Grójeckie. Jabłka Grójeckie są wpisane na unijną listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG). Grójeckie Sady kryją jeszcze inne smakołyki, jak: grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie, truskawki i wyśmienite przetwory. Więcej dowiecie się tutaj: https://sadygrojeckie.pl/

Sady Grójeckie

Jak przygotować proste ciasto z jabłkami?

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka M
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zamienić na zwykły)
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 Jabłko Grójeckie

*szklanka ma u mnie 250 ml pojemności

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru (trzcinowy doda fajny lekko karmelowy posmak ciastu). Miksujemy przez dłuższą chwilę. Dolewamy rozpuszczone masło i znów miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

Formę (u mnie kwadratowa 24×24, jeśli użyjecie mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto (będzie się go wydawać mało, ale urośnie podczas pieczenia).

Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a te na plasterki. Plasterki układamy na cieście.

Ciasto pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości formy (w mniejszej formie wyjdzie wyższe ciasto, które będzie się piekło ciut dłużej).

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Wpis we współpracy z marką Sady Grójeckie /testowanie produktów/

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz