Pieczona flądra na warzywach – prosty przepis na pieczoną rybę
Lubicie ryby? Ja uwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczoną rybę na warzywach. Prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, idealna na obiad. Ja upiekłam filety z flądry. Flądra to niezwykle smaczna ryba o delikatny smaku. Nam tak posmakowała, że mam jej zapas w zamrażarce i co jakiś czas przygotowuję ją na różne sposoby 😉 Oczywiście w ten sposób możecie upiec też inne ryby, np.dorsza, mintaja itd.
Polecam Wam też inne przepisy na rybę:
- Grillowane polędwiczki z mintaja
- Chrupiąca smażona ryba
- Rybne kąski w kukurydzianej panierce
- Pstrąg pieczony w rękawie
Jak przygotować rybę z piekarnika?
Składniki:
- około 6-7 filetów z flądry /można użyć inną rybę
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 żółta papryka /można użyć innej
- 1 pomidor malinowy
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
*wszystkie przyprawy znajdziecie w ofercie Skworcu
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju lub oliwy, słodką czerwoną paprykę, pół łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu i granulowany czosnek.
Rybne filety przekładamy do worka strunowego, wlewamy naszą marynatę, zamykamy worek i delikatnie wszystko potrząsamy, tak by każdy kawałek ryby był pokryty przyprawami. Rybę można też po prostu wysmarować z każdej strony przyprawami. Sposób z workiem ułatwia przygotowanie 🙂
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2-3 łyżki oliwy lub oleju.Wykładamy szpinak, pokrojoną w paseczki paprykę i połowę pokrojonego w ćwiartki pomidora. Na wierzch układamy rybę, resztę pokrojonego pomidora, kilka plasterków cytryny. Całość skrapiamy lekko sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.
Rybę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół, bez termoobiegu). Po około 10 minut pieczenia na wierzch dajemy pełną łyżkę masła. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie można wyciągnąć na chwilę rybę i sprawdzić czy jest dopieczona. Jeśli nie pieczemy ją jeszcze kilka minut (nie za długo by jej nie wysuszyć). Czas pieczenia zależy od rodzaju ryby, grubości płatów itd. Moja była gotowa po około 25 minut.
Smacznego
Wpis we współpracy ze Skworcu