Pączusie z ricotty – szybki przepis
Szukacie szybkiego przepisu na deser? Polecam Wam pyszne pączusie z ricotty. Takie małe pączki sprawdzą się idealnie na każdej imprezie lub jako szybki, słodki deser do kawy czy herbaty. Przygotowanie mini pączków z ricotty zajmie Wam dosłownie kilka minut. Może w tym roku takie mini pączki z ricotty zagoszczą u Was na Sylwestra? Na pewno każdy chętnie sięgnie po takie pyszności Polecam.
Składniki:
- 1 szklanka + 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 250 g sera ricotta Formagia
- 4 jajka klasy M
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki zwykłego cukru
- cukier puder do oprószenia pączków
- olej do smażenia
*szklanka ma u mnie 250 ml
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek ricotta, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wstępnie mieszamy składniki.
Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko łyżką do połączenia i powstania gęstej, lepkiej masy.
W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Jedną małą łyżeczkę maczamy w oleju. Nabieramy porcję ciasta i za pomocą drugiej łyżeczki zdejmujemy ciasto bezpośrednio na olej.
W trakcie smażenia ciasto urośnie i powstaną nasze mini pączki z ricotty. Pączusie podczas smażenia powinny się same obracać. Jeśli tak nie jest, to pomagamy im łyżką.
Mini pączki smażymy na złoto.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego