Panierowane roladki z tortilli – szybka imprezowa przekąska
Szukacie pomysłu na szybką przekąskę na Sylwestra? Polecam Wam panierowane roladki z tortilli. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Takie roladki śmiało możecie wzbogacić o inne ulubione dodatki (np. kiszonego ogórka lub cebulę). Niech przepis będzie dla Was inspiracją. Tu można zaszaleć i dodać, to co mamy akurat pod ręką. Panierowane roladki z tortilli to szybka imprezowa przekąska, która uda się każdemu 😉 Spróbujcie.
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 2 parówki drobiowe – u mnie od Lipowe Wzgórza
- 4 plastry żółtego sera
- kawałek czerwonej papryki
- do smaku: czarny mielony pieprz i granulowany czosnek (można zamienić na inną ulubioną przyprawę)
- majonez
Panierka:
- 2 jajka M
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Każdy placek tortilli smarujemy majonezem.
Blisko brzegu układamy plastry żółtego sera. Na ser układamy nasze parówki. Obok parówek układamy paseczki czerwonej papryki (jedna za drugą). Wszystko oprószamy delikatnie pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku (można zamienić na inną ulubioną przyprawę).
Zwijamy tortille tworząc roladkę. Każdy rulonik kroimy na pół.
Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprze, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.
Nasze roladki z tortilli maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju na rumiano.
Przed podaniem kroimy każdą panierowaną roladkę na pół. Gotowe.
Smacznego