Orzeszki, czyli pyszne nadziewane ciasteczka
Dziś mam dla Was przepis na moje ulubione orzeszki, czyli pyszne nadziewane ciasteczka. Cała moja rodzina je uwielbia. U mnie ciasteczka orzeszki pojawiły się na święta. Nową porcję szykuję też na sylwestrową domówkę. W końcu warto osłodzić sobie ten ostatni dzień w roku, prawda? 😉 A ciasteczka orzeszki, to świetny pomysł na sylwestrowe menu.
Jak przygotować ciasteczka orzeszki?
W przepisie na ciastka orzeszki znajdziecie pomysł na pyszny krem orzechowy i wersję ekspresową. Czasem warto sobie ułatwiać życie 😉 Ja wraz z moją małą pomocnicą na święta przygotowałam skorupki do orzeszków z podwójnej porcji. Część orzechowych ciasteczek była nadziana domowym kremem, a część wersją ekspresową. Obie wersje zniknęły ze stołu w ekspresowym tempie.
Składniki:
Na skorupki:
- 500 g mąki pszennej (3 pełne szklanki)
- 250 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody (można zamienić na proszek do pieczenia)
Krem orzechowy:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka gorącego mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
Krem wersja ekspresowa:
- ulubiony krem do tortów o smaku śmietankowym, np. Emix
- 1 szklanka mleka + 80 g mała (w przypadku tego kremu)
Przygotowanie:
Skorupki do orzeszków:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodajemy posiekane masło i jajka. Sprawnie zagniatamy ciasto. Rada: Ciasto można też przygotować w mikserze z odpowiednim hakiem.
Z ciasta formujemy małe kuleczki. Wkładamy je w zagłębienia w urządzeniu i pieczemy nasze skorupki. Rada: Najpierw warto przygotować z 2-3 kuleczki i sprawdzić czy są odpowiedniej wielkości.
Uwaga! Skorupki można przygotować wcześniej. I nadziać je np. drugiego dnia.
Ekspresowy krem:
Zawartość saszetki miksujemy z 4 minuty z zimnym mlekiem. Następnie dodajemy miękkie masło, miksujemy jeszcze chwilę.
Krem orzechowy:
Zmielone orzechy włoskie zalewamy gorącym (!) mlekiem i zostawiamy na 30 minut do napęcznienia. Nadmiar mleka odsączamy na sitku. Miękkie masło dokładnie miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po łyżce orzechy oraz przesiane mleko w proszku. Miksujemy.
Wybranym kremem napełniamy skorupki, zlepiamy je i gotowe 🙂 Gotowe orzeszki przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
Smacznego
Materiał przygotowany we współpracy z klientem https://www.top5materacy.pl/
Mnie od razu przynosi to na myśl smak dzieciństwa, gdzie były takie specjalne patelnie na to.