Opakowania cukiernicze oraz gastronomiczne

Każda firma cukiernicza i gastronomiczna potrzebuje wytrzymałych opakowań, które mają chronić żywność przed uszkodzeniami i ułatwić jej transport. Co więcej, takie opakowania mogą przedłużyć świeżość wypieków czy innych smakołyków. Niektóre pudełka pełnią nie tylko funkcję ochronną, ale również dekoracyjną.

Opakowania cukiernicze oraz gastronomiczne

Każda firma cukiernicza i gastronomiczna potrzebuje wytrzymałych opakowań, które mają chronić żywność przed uszkodzeniami i ułatwić jej transport. Co więcej, takie opakowania mogą przedłużyć świeżość wypieków czy innych smakołyków. Niektóre pudełka pełnią nie tylko funkcję ochronną, ale również dekoracyjną.

Opakowania w firmach cukierniczych

Opakowania cukiernicze przydadzą się nie tylko w cukierniach i piekarniach. Osoby, które nie zajmują się cukiernictwem czy gastronomia profesjonalnie, również skorzystają na takich opakowaniach. Doskonale bowiem sprawdzają się one przy wszelkiego rodzaju imprezach, kiedy goście zechcą zabrać któryś z przysmaków do domu. Dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba, wypieki czy inne smakołyki można zapakować do opakowania, które można łatwo i bezpiecznie przewieźć z punktu A do punktu B bez ryzyka uszkodzenia wypieku. 

Opakowania cukiernicze to m.in.:

– opakowania na tort,

– papierowe kartoniki na ciastka,

– tacki,

– podkłady pod torty,

– papilotki na muffiny,

– składane i zamykane pojemniki,

– podstawki pod ciasto lub tort. 

Niektóre produkty tego typu, jak na przykład podstawki lub kartoniki nie tylko mają chronić żywność, ale również pełnić rolę dekoracyjną. 

Opakowania w firmach gastronomicznych

Opakowania gastronomiczne produkowane są z kartonu lub tworzyw sztucznych. Przykładowe opakowania tego typu to:

– kartony,

– pudełka, na przykład takie na pizzę,

– tacki,

– koperty,

– kubełki,

– pojemniki,

– torby,

– kubki na wynos,

– papiery pakowe.

Opakowania stosowane w branży gastronomicznej mają tę samą rolę, co opakowania cukiernicze – czyli ochronę jedzenia przed uszkodzeniem oraz ułatwienie transportu żywności w razie potrzeby. Niektóre produkty mogą zmienić swoje właściwości pod wpływem konkretnych czynników, takich jak wysoka temperatura. Podczas transportu żywność może zostać łatwo uszkodzona. Z tego powodu opakowania muszą być wytrzymałe i wykonane z wysokiej jakości surowców, które będą mogły przeciwdziałać zniszczeniom, zabrudzeniu czy zepsuciu jedzenia.

Opakowania cukiernicze i gastronomiczne mogą być wykonane zarówno z tworzyw sztucznych, jak i surowców ekologicznych – takich jak: drewno, papier, bambus, tektura, trzcina cukrowa lub liście palmowe. Zależnie od tego, z jakiego materiału powstało dane opakowanie, może być ono jedno- lub wielorazowe.  Hurtownia opakowań PAKO ma w swojej ofercie wysokiej jakości opakowania, do których produkcji wykorzystano zarówno plastik, jak i ekologiczne surowce. Dlatego nawet osoby, które nie są przekonane do bardziej przyjaznych środowisku alternatyw, znajdą opakowania specjalnie dla siebie!

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz