Najlepsze przepisy na zimową herbatę

Najlepsze przepisy na zimową herbatę

Pogoda za oknem nie rozpieszcza. W tym roku zimowa aura wyjątkowo jest zmienna. Raz zimno, przeszywający wiatr. Innym razem biały puch i mróz. Ostatnio deszczowo. W takie dni człowiek marzy wyłącznie o ciepłym kocu i kubku gorącej herbaty. Jakie są najlepsze przepisy na zimową herbatę? O tym dziś kilka słów.

Baza do zimowej herbaty

Jaka herbata sprawdza się najlepiej jako baza? Ulubiona czarna herbata, Earl Grey wzbogacona bergamotką, a może intensywna Assam. Tu warto sięgnąć po swoje sprawdzone smaki. Walory smakowe i rozgrzewające podkreślimy przecież odpowiednio dobranymi dodatkami.

Dodatki do zimowych herbat – wybieraj do woli

Zimowa herbata nie może być nudna. Tu liczy się smak, aromat, rozgrzewająca moc. Jakie dodatki najlepiej sprawdzają się przy komponowaniu rozgrzewającego herbacianego napoju na zimę? Korzeń imbiru, owoce żurawiny, cynamon, goździki, anyż, syrop malinowy, miód i najróżniejsze cytrusy. Tu liczy się smak i dobroczynne, rozgrzewające właściwości. Ograniczeniem jest jedynie nasza wyobraźnia i oczywiście upodobania. 

W czym przygotować zimową herbatę?

Zimowa herbata to nie tylko doskonały sposób na rozgrzanie organizmu, ale też źródło niepowtarzalnych smaków, aromatów i witamin. Dlatego warto się nią dzielić z innymi i przygotować w większym dzbanku. Pamiętajmy, że dodatki zajmują trochę miejsca. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by tym pysznym gorącym zimowym napojem cieszyć się też np. podczas górskich wycieczek. Wystarczy zaparzyć wcześniej naszą zimową herbatę, przecedzić ją przez sitko i przelać do odpowiedniej butelki lub kubka. Kubki termiczne, które trzymają ciepło sprawdzą się tu idealnie. Nasza herbata długo będzie gorąca i tym samym zachowa swoje cenne rozgrzewające właściwości. Herbatę w kubku termicznym można śmiało zabrać na wycieczkę czy do pracy. Nawet stojąc w korku można się delektować jej mocą. Odpowiednie dodatki mogą pomóc ukoić nerwy 😉

Dwa pyszne przepisy na zimową herbatę

Zastanawiacie się jak przygotować pyszną zimową herbatę? To naprawdę proste. Poniżej dwa pyszne, przykładowe przepisy. Pamiętajcie, że tu ogranicza was tylko wyobraźnia i własne upodobania smakowe.

Zimowa herbata wersja z rozmarynem i imbirem

1 litr zaparzonej czarnej herbaty

1 pomarańcza

1 cytryna

około 4 cm imbiru

2-3 gałązki rozmarynu

10 goździków

3-4 łyżeczki miodu lub do smaku

mrożone maliny (około 15-20 sztuk)

Pokrojone plasterki pomarańczy, cytryny, maliny, gałązki rozmarynu, goździki i maliny wkładamy do dzbanka. Dodajemy starty imbir, miód i całość zalewamy zaparzoną wcześniej herbatą.

Zimowa herbata z żurawiną

500 ml wody

1 saszetka czarnej herbaty lub herbata liściasta

2 cm imbiru

100 g świeżej żurawiny

pół pomarańczy

2 laski cynamonu

3 gwiazdki anyżu

miód do smaku

Wodę przelewamy do garnka. Dodajemy obrany kawałek imbiru, pokrojoną w plasterki pomarańczę, świeżą żurawinę, laski cynamonu i anyż. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 5-6 minut. Po tym czasie wkładamy do naszego gorącego naparu zaparzać z liściastą herbatą lub saszetkę herbaty. Gdy herbata się zaparzy całość można podawać. Uwaga! Miód dodajemy dopiero, gdy całość lekko przestygnie. Ilość miodu wg smaku.

/artykuł sponsorowany/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz