Dziś polecam Wam kolejną szybką przekąskę – nadziewane pomidorki na ryżowo-buraczanych wafelkach. Zdrowo, pysznie i szybko. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu, również z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Ach jak ten czas szybko leci…
Składniki: (na około 16 sztuk w zależności od wielkości pomidorków)
- 16 małych pomidorków
- 16 mini wafli ryżowych z czerwonym buraczkiem Sonko
- 150 g serka wiejskiego – u mnie lekki 3% tłuszczu
- sól i pieprz do smaku
- około 1 łyżki szczypiorku + do dekoracji
- do podania – plasterki zielonego ogórka
Przygotowanie:
Pomidorki powinny być miękkie. Odcinamy z nich ostrożnie górę, a następnie za pomocą malutkiej łyżeczki wydrążamy środek.
Serek wiejski doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobniutko szczypiorek i całość mieszamy. Próbujemy. Tak przygotowanym serkiem nadziewamy nasze pomidorki.
Pomidorki odwracamy nadzieniem do dołu i stawiamy na mini waflach ryżowych. Układamy na talerzu. Podajemy z plasterkami zielonego ogórka, całość posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego