Miód spadziowy – wyjątkowa słodycz natury

Miód spadziowy to rodzaj miodu, który nie powstaje z nektaru kwiatów, lecz ze spadzi – soku drzew przetworzonego przez owady i przetransportowanego przez pszczoły do ula. Jest bogata w cukry i aminokwasy, co czyni ją atrakcyjną dla pszczół.Ważne, aby wiedzieć, kiedy i dlaczego warto stosować miód spadziowy, aby móc świadomie korzystać z jego szerokich właściwości leczniczych.

Rodzaje miodu spadziowego

Istnieją dwie odmiany miodu spadziowego: liściasta oraz iglasta. Spadź liściasta najczęściej pochodzi z drzew lipy, klonu lub dębu, natomiast iglasta ze świerku, jodły, sosny lub modrzewia.

Dla miodu spadziowego liściastego charakterystyczną cechą jest złocistożółta barwa, która ciemnieje pod wpływem tlenu oraz światła (zmiana jest naturalna). Miód spadziowy liściasty ma delikatny, kwiatowy zapach.

Spadź iglasta ma łagodniejszy smak i można wyczuć w nim kwaśną lub gorzką nutę. Jest ciemnego koloru, może mieć zielonkawy, szary, a nawet brązowy i czarny odcień.

Miód spadziowy – właściwości

Miód spadziowy ma wszechstronne właściwości lecznicze. Zawiera dwa razy więcej aminokwasów, białek i enzymów niż miód nektarowy. Co więcej, można w nim znaleźć niewielkie ilości witamin A, C, PP, K, B2 oraz B6, a jego skład uspokaja i wpływa na napięcie nerwowe organizmu.

Miód spadziowy liściasty działa nienagannie na układ sercowo-naczyniowy. Ma świetny wpływ na przemianę materii oraz poprawia pracę nerek. Nie można zapomnieć o tym, że wspomaga szybsze gojenie ran, także odmrożeń i oparzeń.

Miód spadziowy iglasty działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i łagodzi uporczywy kaszel. Jego używanie zaleca się chorym na choroby układu oddechowego. W dodatku wzmacnia odporność oraz ma zdolność do neutralizowania szkodliwych substancji.

Kiedy lepiej wybrać miód spadziowy?

Zarówno miód spadziowy, jak i kwiatowy mają unikalne właściwości i korzyści dla zdrowia. Są bogate w składniki odżywcze i pozytywnie wpływają na organizm, jednak miód spadziowy wyróżnia się spośród innych. Dlaczego?

  •        Miód spadziowy zawiera większe ilości żelaza niż miód kwiatowy, dlatego może być szczególnie korzystny dla osób cierpiących na niedobór żelaza lub anemię.
  •        Spadź zawiera naturalne substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Wzmacnia układ odpornościowy i tym samym zapobiega infekcjom.
  •        Ta odmiana miodu jest szczególnie bogata w węglowodany, które są źródłem energii dla naszego organizmu.
  •        Miód spadziowy wspomaga trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Może korzystnie zadziałać na zgagę czy niestrawność.

Miód spadziowy – więcej informacji

Więcej informacji na temat miodu spadziowego można uzyskać na stronie internetowej bodychief.pl. Dietetyk Body Chief pomoże wam zrozumieć najważniejsze informacje dotyczące tej odmiany miodu, dzięki czemu dowiecie się, czy warto (i dlaczego warto) stosować go w codziennej diecie.

Źródło: https://bodychief.pl/blog/631469-miod-spadziowy-jak-powstaje-na-co-pomaga-rodzaje

 

*artykuł zewnętrzny / artykuł sponsorowany

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz