Sernik z mascarpone i malinami
Co u Was na deser? U mnie na prośbę rodziny sernik. Kochamy serniki. Dziś prosty sernik z mascarpone i malinami. Robi się go szybko, jest pyszny, kremowy i te maliny skąpane w cukrze pudrze… Dla nas połączenie idealne ❤️ Polecam i Wam 🙂
Jak zrobić sernik z mascarpone i malinami?
Składniki:
- 500 g sera na sernik z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 3 jajka M
- 0,5 szklanki cukru
- 75 g masła
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- maliny i cukier puder do podania
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy oba rodzaje sera, dodajemy rozpuszczone masło, cukier, jajka i budyń (proszek).
Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników.
Spód formy (20-22 cm**) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy naszą masę.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy 20 min. Po tym czasie zmniejszamy moc piekarnika do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 30-35 minut.
Sernik należy obserwować. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Na wierzch sernika układamy maliny i całość posypujemy cukrem pudrem.
** Ja dziś użyłam ciut większej formy, bo moja mniejsza zrobiła mi psikusa tuż przed pieczeniem. W mniejszej sernik wychodzi wyższy 🙂
Smacznego