Uwielbiam słodkości w szczególności te szybkie, które możemy przygotować właściwie w każdym momencie i które nadadzą się na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na mini babki z czekoladową krówką. Pyszne, wilgotne ze słodką niespodzianką w środku. Ja swoje mini babki upiekłam po powrocie z podróży do niedzielnej kawy lub herbaty. Ale Wy możecie takie przygotować również np. na nadchodzące święta. Doskonale sprawdzą się jako szybka słodka alternatywa na świąteczny stół. W morzu przygotowań czasem takie szybkie wypieki okazują się najlepsze 🙂
Do przygotowania moich mini babek z czekoladową krówką wykorzystałam pyszne produkty Helio. Produkty Helio cenię od lat. Tym razem zagościły w mojej kuchni w ramach świątecznej współpracy z Helio. Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na Facebook moją słodką paczkę niespodziankę.
Składniki: (na 4 sztuki)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 4 czubate łyżeczki masy krówkowej o smaku czekoladowym Helio
- 1 opakowanie polewy i dekoracji mlecznej Helio
- płatki migdałowe Helio
Przygotowanie:
Przygotowujemy 4 małe foremki na babeczki (, jeśli takich nie posiadacie możecie przygotować ciasto w papilotkach na muffinki). Każdą formę wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
W jednej misce mieszamy łyżką cukier, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i ciemne kakao. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy całe jajko, mieszamy łyżką lub kuchenną rózgą. Do mokrej mieszanki składników wsypujemy wymieszane suche składniki. Całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej kakaowej masy.
Masę wykładamy do foremek. U mnie czubata łyżka ciasta, następnie czubata łyżeczka masy krówkowej o smaku czekoladowym i znów czubata łyżka ciasta (tak postępuję z każdą mini babką).
Ciasta pieczemy na środkowym poziomi piekarnika nagrzanego do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (wbitego w ciasto). Czas pieczenia będzie różny w zależności od wielkości foremek i piekarnika – około 25-30 minut.
Upieczone mini babki oblewamy mleczną polewą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Mini babki z czekoladową krówką
Smacznego
Wyglądają mega apetycznie, a ja uwielbiam masy krówkowe 🙂 Pycha 🙂
Dziękuję ☺
Madziu wspaniałe babeczki 🙂
Dziękuję 🙂