Uwielbiam sernik (o czym już nie raz Wam wspominałam). Dziś dzielę się z Wami przepisem na jego małą i do tego pysznie fioletową wersję. Takie małe jagodowe serniczki, to idealna słodkość na jeden kęs. Sprawdzą się, gdy mam po prostu ochotę na coś słodkiego, do weekendowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęciu. Spróbujcie. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów.
Małe jagodowe serniczki
2016-05-18 05:40:26
Nutrition Facts
Serving Size
125g
Amount Per Serving
Calories 428
Calories from Fat 376
% Daily Value *
Total Fat 43g
66%
Saturated Fat 24g
121%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 11g
Cholesterol 138mg
46%
Sodium 401mg
17%
Total Carbohydrates 5g
2%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 4g
Protein 7g
Vitamin A
34%
Vitamin C
0%
Calcium
12%
Iron
3%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
- Składniki: (na 10 sztuk)
Na jagodowe serniczki
- 280 g sera do sernika*
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g jogurtu naturalny typu greckiego
- 3 łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji
- 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
- 10 małych biszkoptów
- * ser nie może być zbyt "wodnisty"
Na krem
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- płatki czekoladowe
Przygotowanie
- Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budyń i przyprawę do sernika, znów mieszamy.
- Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem.
- Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy po 1 małym biszkopcie na dno. Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową masę serową.
- Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty.
- Do miski przekładamy 125 g mascarpone, dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i 1 łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy.
- Krem nakładamy na serniczki (zimne). Wierzch obsypujemy obficie płatkami czekoladowymi, opcjonalnie dodajemy po 2-3 jagody.
- Serniczki smakują równie dobrze z kremem, jak i bez.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/