Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami w sosie musztardowym

Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami w sosie musztardowym (1)Dziś zapraszam Was na pyszną wiosenną propozycję śniadaniową. Grillowana tortilla z  kurczakiem i warzywami w sosie musztardowym, to połączenie smaku i prostoty, którą kocham w kuchni. Placki wypełnione wspaniałymi dodatkami, a wszystko łączy w całość pyszny i zarazem prosty sos. Spróbujcie.

Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami w sosie musztardowym (2)Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami w sosie musztardowym

Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami w sosie musztardowym
Write a review
Print
234 calories
40 g
0 g
5 g
6 g
1 g
72 g
344 g
0 g
0 g
4 g
Nutrition Facts
Serving Size
72g
Amount Per Serving
Calories 234
Calories from Fat 45
% Daily Value *
Total Fat 5g
8%
Saturated Fat 1g
6%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 3g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 344mg
14%
Total Carbohydrates 40g
13%
Dietary Fiber 2g
10%
Sugars 0g
Protein 6g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
3%
Iron
13%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 1 porcję)
Na musztardowy sos
  1. 1 pełna łyżka musztardy sarepskiej
  2. 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  3. 1 łyżeczka soku z cytryny
  4. 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie jogurtu)
Pozostałe składniki
  1. 1 tortilla
  2. 1/2 pomidora
  3. 2-3 łyżeczki kiełków rzodkiewki
  4. 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  5. kawałek filetu z wędzonego kurczaka
  6. 2-3 rzodkiewki
Przygotowanie
  1. W małym naczyniu mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos.
  2. Na środek tortilli układamy pokrojone w plasterki rzodkiewki, dowolnie pokrojonego pomidora.
  3. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki (opcjonalnie w kostkę) filet z wędzonego kurczaka.
  4. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki (2 łyżeczki). Na koniec wszystko polewamy przygotowanym wcześniej sosem musztardowym.
  5. Tortillę składamy w pół. Przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy z obu stron (ostrożnie obracając) do powstania złotych pasków.
  6. Podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki.
  7. Smacznego
beta
calories
234
fat
5g
protein
6g
carbs
40g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz