Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami

Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami - szybki obiad

Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami

Dziś u mnie lekko, pysznie i wiosennie. Słoneczny kukurydziany makaron, do tego zieleń szpinaku, małe pomidorki i tuńczyk. Pysznie, szybko, lekko i sycąco. Polecam 🙂 P.s. Czy wiedzieliście, że makaron kukurydziany ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. To wszystko prawda. Dlatego warto go włączyć do swojej diety 😉

Szybki obiad z makaronem, tuńczykiem i pomidorkami

Jak przygotować makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami? Danie jest naprawdę proste. Idealny pomysł na szybki, lekki obiad. Kto się skusi?

Składniki:

  • porcja kukurydzianego makaronu spaghetti (jeśli nie macie możecie użyć inny)
  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (120 g po odsączeniu)
  • kilka pomidorków cherry (ulubionych)
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula lub 1 pełna łyżka suszonej cebuli (kupicie taką w sklepie Skworc)
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki oleju

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jeśli używamy świeżej cebuli drobno ją kroimy i chwilę smażymy na oleju. Suszoną dodajemy razem ze szpinakiem.

Do cebuli dodajemy szpinak i odsączonego tuńczyka. Całość chwilę smażymy (mieszając) i doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

Dodajemy ugotowany makaron razem z 1-2 łyżkami wody z gotowania makaronu. Wszystko mieszamy i ściągamy patelnię z palnika.

Tuż przed podaniem układamy pokrojone pomidorki i opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz