Mąka i wszystko, co warto o niej wiedzieć!

Jeśli spojrzeć na naszą codzienną dietę, to nie trudno dostrzec, że jej podstawą jest nic innego jak mąka. To z niej robione jest pieczywo, bez którego większość z nas nadal nie wyobraża sobie normalnego funkcjonowania. Także z niej robione są ciasta, ciasteczka itp. I to ona jest składnikiem makaronów i klusek. Jest po prostu wszędzie. Warto zatem dowiedzieć się o niej nieco więcej. A naprawdę jest o czym mówić! 

Wszystko o mące, czyli jej rodzaje i sposób produkcji

Pod określeniem mąka kryje się sypki produkt, który najczęściej używamy do pieczenia ciast, chlebów czy naleśników. Sprawa jednak nie jest taka prosta, o czym świadczą liczne rodzaje mąk, z jakimi mamy do czynienia. Ich podział dotyczy bowiem nie tylko surowca, z jakiego zostały pozyskane, ale również sposobu ich produkcji, który określa pozostałe cechy i właściwości danej mąki. Jeśli chcielibyśmy powiedzieć wszystko o mące, to można by stworzyć na ten temat kilka książek. Poruszymy więc najbardziej podstawowe kwestie. Takie jak rodzaje mąk oraz sposób ich produkcji.

Tego typu produkty dzielą się przede wszystkim na mąki chlebowe i niechlebowe. Te pierwsze są produkowane ze zbóż pszennych i żytnich. Natomiast mąki niechlebowe są produkowane z takich roślin jak kasze (gryka, jęczmień), z owsa, komosy ryżowej, kukurydzy, kokosa, ziemniaków, manioku i wielu innych. Tak naprawdę mąkę można wytworzyć z każdego produktu, który może przyjąć sypką i drobno zmieloną postać. 

Proces produkcji mąki polega najczęściej na wielokrotnym przemiale wybranych produktów oraz ich odsiewaniu. Wszystko to jest realizowane za pomocą nowoczesnych maszyn – mlewników walcowych, odsiewaczy płaskich i pasażowych. Przejdźmy teraz do tego, jaka mąka cieszy się największą popularnością w polskiej kuchni.

Najpopularniejsza mąka w Polsce

Pomimo rosnącej oferty obejmujących różne mąki, nadal do tych najpopularniejszych zalicza się mąka pszenna oraz żytnia. Są one niejako podstawowym elementem naszej diety. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej sięgamy jednak po coraz to nowsze rodzaje mąk, które są nieco bardziej egzotyczne. 

Ciekawą propozycją są tutaj mąki Melvit. Jest to bowiem jeden z najszerszych asortymentów produktów zbożowych. Znaleźć można w nim zarówno mąki najpopularniejsze, jak i te bardziej egzotyczne, które nie są jeszcze dobrze znane szerokiemu gronu konsumentów. 

A naprawdę warto się nimi zainteresować, zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na nietolerancję na gluten. Wiele z mąk niechlebowych jest bowiem produktami bezglutenowymi, czyli bezpiecznymi dla osób nadwrażliwych na tego typu białka.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz