Dziś zapraszam Was na pyszny, szybki pomysł na obiad – makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami. Osobiście uwielbiam takie dania. Smak i prostota, to coś co w dzisiejszym zabieganym świecie jest często na wagę złota. Do przygotowania dania użyłam pysznego makaronu od EkoMak. Szeroka wstążka z kurkumą nie tylko wspaniale smakuje, ale też ładnie apetycznie prezentuje się z resztą składników. Spróbujecie.
Składniki:
- 5 dużych pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- 2 większe szczypty suszonej bazylii
- 1 szczypta słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- około łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- około 1/2 opakowania wstążki szerokiej z kurkumą Makaron 12 jajeczny z jaj przepiórczych EkoMak
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku (większa ilość)
- około 1 i 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Cebule drobniutko kroimy (ja poszatkowałam ją krótką chwilę w misie blendera), pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Tak przygotowane składniki podsmażamy na oleju, doprawiając suszoną bazylią, solą i pieprzem. Mieszamy, chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany przestudzony makaron. Chwilę mieszamy, następnie dolewamy śmietankę i dodajemy słodką czerwoną paprykę. Całość delikatnie mieszając trzymamy na małym ogniu, aż śmietanka lekko zgęstnieje (nie ma się zbytnio zredukować). Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Danie nie może być mdłe, ja dodaję sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec dodajemy około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, mieszamy. Ściągamy z ognia, posypujemy całość resztą zielonej pietruszki i od razu podajemy.
Makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami
Smacznego
Bardzo lubię makaron z pieczarkami, z dodatkiem bazylii jeszcze nie robiłam 🙂
Polecam spróbować 🙂
Zrobilam z pappardelle.
Cudowne! Idealne!
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał 🙂 Pozdrawiam
Mozna to danie odgrzewać?
Przyznam szczerze, że nie odgrzewałam, u nas znika od razu. To takie danie gotowe „na poczekaniu”