Uwielbiam owsianki. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną propozycje. Pieczona bananowa owsianka z marmoladą. Tylko 4 proste składniki, które zapewniają energię na początek dnia. A smak… jak dla mnie wspaniały. Naturalna słodycz bananów… uwielbiam to połączenie. Spróbujcie. Warto czasem odejść od tradycji i spróbować takiej pieczonej bananowej owsianki z marmoladą.
P.s. Pół mojej owsianki znikło za sprawą małego łasucha. Mój synek uwielbia takie śniadania 😉
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- około 8 i 1/2 łyżki płatków owsianych górskich błyskawicznych Młyny Stoisław
- 1 mały dojrzały banan
- 1 łyżka marmolady – u mnie z pigwy, ale można dać inną ulubioną
Przygotowanie:
W miseczce rozgniatamy przy użyciu widelca banan. Dodajemy płatki owsiane błyskawiczne. Całość zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia płatków. Owsiankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na koniec dodajemy łyżkę ulubionej marmolady i rozprowadzamy dowolnie po owsiance (przemieszałam widelcem).
Owsiankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Zapiekamy około 20 minut. Ja lubię gdy owsianka jest w środku jeszcze miękka w środku, ale można zapiekać ją dłużej.
Podajemy od razu. U mnie z listkami świeżej mięty.
Do przygotowania owsianki użyłam płatków z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Uwielbiam pieczone owsianki, są pyszne 🙂
😀