Quinoa z ryżem w azjatyckim wydaniu. Szybki obiad.

Quinoa z ryżem w azjatyckim wydaniu. Szybki obiad (1)Quinoa z ryżem w azjatyckim wydaniu, czyli szybki obiad o wyrazistych smakach. Idealny na majowe ciepłe dni. Polecam spróbować. Smaku i sytości całemu daniu nadaje połączenie ryżu basmati + Quinoa 3 kolory Risana. Wspaniały produktów, w którym nie sposób się nie zakochać. Ja uwielbiam takie połączenia. Idealne z dodatkiem warzyw, wspaniale komponują się również z najróżniejszymi sosami mięsnymi. Warto spróbować. A teraz bez dalszych słów zapraszam Was na moją szybką propozycję obiadową.

Quinoa z ryżem w azjatyckim wydaniu. Szybki obiad (2)

Składniki:

  • 2 płaskie łyżeczki curry (przyprawy)
  • mała szczypta soli ziołowej
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 mała cebula
  • około 1 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 2 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię (kapusta, papryka, fasolka szparagowa, seler, cebula, por, czarne grzyby Mun)
  • 1 opakowanie ryżu basmati + Quinoa 3 kolory Risana
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Ryż basmati z Quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (12 minut).

Na łyżce oleju podsmażamy chwilkę posiekaną cebulkę (u mnie grubiej, ale można posiekać drobno). Dodajemy 2 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię, doprawiamy całość małą szczyptą soli ziołowej, curry i łyżeczką sosu sojowego. odsmażamy mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną.

Następnie do warzyw dodajemy ugotowany gorący ryż i 2 łyżeczki sosu sojowego, mieszamy chwilę podsmażając ma małym ogniu (ryż powinien nabrać żółtej barwy od przypraw). Ściągamy patelnię z ognia, całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy od razu.

Smacznego

4 comments

Dodaj komentarz