Quinoa z ryżem w azjatyckim wydaniu, czyli szybki obiad o wyrazistych smakach. Idealny na majowe ciepłe dni. Polecam spróbować. Smaku i sytości całemu daniu nadaje połączenie ryżu basmati + Quinoa 3 kolory Risana. Wspaniały produktów, w którym nie sposób się nie zakochać. Ja uwielbiam takie połączenia. Idealne z dodatkiem warzyw, wspaniale komponują się również z najróżniejszymi sosami mięsnymi. Warto spróbować. A teraz bez dalszych słów zapraszam Was na moją szybką propozycję obiadową.
Składniki:
- 2 płaskie łyżeczki curry (przyprawy)
- mała szczypta soli ziołowej
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 mała cebula
- około 1 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 2 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię (kapusta, papryka, fasolka szparagowa, seler, cebula, por, czarne grzyby Mun)
- 1 opakowanie ryżu basmati + Quinoa 3 kolory Risana
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Ryż basmati z Quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (12 minut).
Na łyżce oleju podsmażamy chwilkę posiekaną cebulkę (u mnie grubiej, ale można posiekać drobno). Dodajemy 2 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię, doprawiamy całość małą szczyptą soli ziołowej, curry i łyżeczką sosu sojowego. odsmażamy mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną.
Następnie do warzyw dodajemy ugotowany gorący ryż i 2 łyżeczki sosu sojowego, mieszamy chwilę podsmażając ma małym ogniu (ryż powinien nabrać żółtej barwy od przypraw). Ściągamy patelnię z ognia, całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy od razu.
Smacznego
Pyszny pomysł:)
Dziękuję 😀
Ale ciekawy przepis. Może tym następnym razem zaskoczę rodzinkę 🙂
Dziękuję 😀 Cieszę się, że mój przepis się spodobał 🙂 Pozdrawiam