Lekka pianka czekoladowa – jednoporcjowy deser
Dziś mam dla Was przepis na jednoporcjowy deser. Pyszna lekka pianka czekoladowa. Kilka prostych składników i chwila przygotowań. Potem już tylko trzeba wszystko dobrze schłodzić i… można się delektować. Ja uwielbiam takie jednoporcjowe desery. Idealne, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego 😉 Kto się skusi na taką czekoladową piankę?
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżeczki ulubionego kremu czekoladowo-orzechowego
- 3 płaskie łyżeczki Śnieżki (bita śmietana w proszku)
- 1 łyżeczka żelatyny + minimalna ilość wody
- 1 łyżeczka miodu lub do smaku
- pół łyżki kropelek czekolady lub wg gustu
- kilka biszkoptów – u mnie Mamutki ciasteczka biszkoptowe
- naturalne kakao
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy jogurt naturalny. Dodajemy nasz krem czekoladowo-orzechowy i bitą śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody. Odstawiamy na chwilę. Po czym podgrzewamy krótko w mikrofali. Dodajemy ją do składników w misce i wszystko energicznie mieszamy.
Teraz dodajemy miód do smaku, mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie można dodać więcej miodu.
Na koniec dodajemy kropelki czekolady. Krótko mieszamy i przekładamy naszą masę do salaterki lub pucharka.
Wstawiamy na kilka minut do lodówki. Wyciągamy. Układamy wierzchu układamy ciasteczka biszkoptowe.
Posypujemy wierzch deseru naturalnym kakao i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie nasz deser jest gotowy.
Smacznego